MENIU

CTP, despre CONDAMNAREA lui NĂSTASE: L-aş fi întrebat dacă mai are de gând să se sinucidă şi acum

CTP, despre CONDAMNAREA lui NĂSTASE: L-aş fi întrebat dacă mai are de gând să se sinucidă şi acum / Foto: MEDIAFAX

DOSARUL ZAMBACCIAN. Condamnarea lui Adrian Năstase pentru a doua oară la închisoae cu executare, decizie luată de magistraţi în unanimitate, ar trebui să spună ceva în legătură cu justiţia din România. "Astăzi s-a făcut dreptate!", a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, într-o intervenţie la Realitatea TV.

"Mulţi dintre cetăţenii acestei ţări vor crede, după părerea mea, că nu s-a făcut dreptate. Nu vor suprapune actul de justiţie de azi cu un act de dreptate. Asta şi datorită poziţiei pe care încep să o ia liderii PSD prin purtătorul de cuvânt al PSD pe care l-am auzit spunând că Năstase este o victimă a regimului Băsescu. Dacă Ponta, dacă alţi lideri PSD sau USL vor continua să folosească ce s-a întâmplat pentru a aduna capital politic, ideea de justiţie, de dreptate care să fie suprapusă ideii de justiţie în România, va pierde foarte mult. Deja a pierdut. Cu toate că oricărui cetăţean din ţara asta faptul că Năstase este condamnat a doua oară la închisoare şi este condamnat în unanimitate de către o instanţă ar trebui să spună ceva în legătură cu dreptatea şi justiţie", a spus Cristian Tudor Popescu, la Realitatea TV.

În ceea ce priveşte pedeapsa primită de soţia fostului premier, Dana Năstase, respectiv 3 ani de închisoare cu suspendare, jurnalistul susţine că aceasta este una notabilă, în condiţiile în care "ea a fost obişnuită în copilăria şi adolescenţa dânsei ca miliţienii, militarii şi judecătorii să ia poziţia de drepţi în faţa dânsei".

"Este o pedeapsă şi acolo care-şi are semnificaţia ei, Dana reprezintă nu numai nomenclatura de după 1989, ci şi cea de dinainte. Ea a fost obişnuită în copilăria şi adolescenţa dânsei ca miliţienii, militarii şi judecătorii să ia poziţia de drepţi în faţa dânsei şi ce se întâmpă acum este cu totul ieşit din comun pentru ea. Are semnificaţie această condamnare. Însă Dana va rămâne acasă, domnul Năstase va face câteva luni de închisoare după care se va întoarce - nu au mare semnificaţie. Dar totuşi, în istoria ideii de justiţie din România rămâne de văzut dacă ce s-a întâmplat azi va schimba percepţia cetăţenilor în legătură cu dreptatea şi justiţia", a completat CTP.

Întrebat până când se poate victimiza cineva, jurnalistul a răspuns: "Victimizarea poate merge oricât de departe. La urma urmei, ce a fost sinuciderea aceea de operetă a lui Năstase de acum un an şi jumătate? L-aş fi întrebat acum pe Năstase, dacă am fi fost într-o discuţie jurnalistică, dacă mai are de gând să se sinucidă şi cu această ocazie. E o întrebare la care nu aştept răspunsul, o întrebare care exprimă ridicolul situaţiei în care s-a pus singur Adrian Năstase."

Reamintim că fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă, la 4 ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită, iar soţia sa, Dana, a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Zambaccian.