MENIU

CTP, avertisment CUMPLIT: Dacă opoziţia nu-şi conturează o strategie comună, Ponta e preşedinte deja

CTP, avertisment CUMPLIT: Dacă opoziţia nu-şi conturează o strategie comună, Ponta e preşedinte deja / Foto: MEDIAFAX

Crin Antonescu ar trebui să o lase mai uşor cu onoarea de familist, să lingă unde a scuipat şi să rămână în PNL. În caz contrar, dacă într-o lună de zile opoziţia din România nu-şi conturează o strategie comună pentru prezidenţiale, Ponta va fi preşedinte. Aprecierile au fost făcute de către jurnalistul Cristian Tudor Popescu, într-o intervenţie la Realitatea TV.

Rezultatul alegerilor europarlamentare de duminică poate fi privit ca fiind un eşec pentru PNL doar dacă este raportat la "utopia" pe care Antonescu le-a prezentat-o liberalilor, spune Cristian Tudor Popescu, la Realitatea TV. Dacă Antonescu le-ar fi spus de la început că-i aşteaptă "sânge, sudoare şi lacrimi", rezultatele ar fi reprezentat un lucru normal, şi nu un eşec, continuă jurnalistul.

"Afirmaţia lui Crin Antonescu de azi, dinainte de a-şi da această demisie, şi anume că e un eşec, e un rezultat slab acest 15% al PNL-ului, este eronată. Ea e prilejuită doar de modul în care a luat linia de ochire domnul Antonescu atunci, greşit, când a trecut la separarea de PSD, la ieşirea din USL. Antonescu le-a spus atunci colegilor şi simpatizanţilor liberali că vor lua 20% şi mai mult în alegerile europarlamentare, că vor reveni pe cai mari la guvernare, că vor da preşedintele în toamnă, le-a prezentat un drum de glorii după ieşirea din USL. În loc să le spună, corect, 'Vă aşteaptă sânge, sudoare şi lacrimi! (...) Dacă vă simţiţi bine, o să vă simţiţi rău! O să pierdem voturi, fonduri, finanţări, poziţii de miniştri, foarte multe lucruri dacă dorim să ne păstrăm poza de buletin, identitatea liberală şi să ieşim din această îmbrăţişare letală a PSD-ului.' Dacă acesta ar fi fost discursul, atunci ce am văzut duminică era un lucru normal, nu un eşec, aşa cum l-a prezentat Antonescu. Eşec în raport cu acea utopie, ca să nu spun 'aberaţie', de 20% pe care să-l obţină după ieşirea din USL, pe care l-a predicat Antonescu. Pentru că altfel, 15% reprezintă exact nucleul dur al liberalilor. Cât liberalism a fost în ţara asta în 25 de ani? 20-21-25% în maximum de glorie... Acest rezultat e normal. Votanţii liberali de nucleu, credincioşi, au confirmat ieşirea de la guvernare mergând să îi voteze pe liberali. Dacă s-ar duce acum din nou să se cupleze iar cu PSD-ul, acesta e sfârşitul partidului istoric naţional-liberal pentru că acum n-ar mai avea nicio justificare. Acum există o singură justificare: ciolanul, nimic altceva, oportunismul, fripturismul pe care acest friptocomunist de clasă, care este Tăriceanu, de vreo 10 ani de când tot colaborează cu urmaşii Partidului Comunist...", a spus Cristian Tudor Popescu, la Realitatea TV.

În opinia sa, demisia lui Antonescu face la fel de mult rău partidului pe cât a făcut asumarea unui scor de 20%.

"Discursul triumfalist, perspectiva pe care a creat-o Antonescu membrilor PNL, perspectiva falsă... (...) Antonescu a greşit acest discurs de la bun început şi l-a încununat cu un gest hazardat, orgolios, personal, iresponsabil în raport cu partidul, acea promisiune de demisie. Pentru că demisia lui Antonescu, în clipa de faţă, e la fel de nocivă pentru partid pe cât a fost acel 'dacă nu obţin 20%...' Aceste fanfaronade sunt la fel de nocive ca această demisie acum. N-are nevoie de demisia lui PNL-ul. Are nevoie ca Crin Antonescu să rămână preşedintele partidului şi Iohannis să fie candidat la preşedinţie. Nu văd nişte detaşamente de tineri liberali care aşteaptă să se afirme. Nu au persoane pregătite, cu care să poată face faţă bătăliei politice", explică CTP.

Totodată, jurnalistul apreciază că, în aceste condiţii, Crin Antonescu ar trebui "să lingă unde a scuipat". În caz contrar, PNL se va dizolva şi îşi va pierde, într-un final, identitatea.

"Crin ar trebui, dând dovadă în sfârşit de un sentiment de partid, să-şi mănânce pălăria sau să lingă unde a scuipat, s-o lase mai uşor cu onoarea lui de familist şi să rămână acolo, pentru că altfel e posibilă degringolada în PNL până la dizolvarea şi pierderea identităţii", spune CTP.

Pe final, jurnalistul lansează un avertisment extrem de dur: dacă opoziţia nu-şi conturează o strategie comună în ce priveşte candidatul la Preşedinţie într-o lună, Ponta poate fi considerat deja ca fiind preşedintele României.

"În acest moment, PNL are o poziţie inferioară de negociere pe partea dreaptă în opoziţie. Prin demisiile celor doi, nu are un candidat viabil, suficient de puternic la preşedinţie, pe care să-l poată pune pe masă, în eventualele negocieri cu PDL şi cu cine va mai găsi de cuviinţă să negocieze. Deci trebuie să rezolve această situaţie într-o lună de zile. Dacă într-o lună opoziţia din România nu-şi conturează o strategie comună în ce priveşte candidatul la Preşedinţie, atunci ne ducem la vot ca să ne plimbăm. Ponta e preşedintele României deja, nu mai trebuie să aşteptăm până la toamnă, e un rezultat previzibil", încheie jurnalistul.