MENIU

Criza refugiaţilor. Klaus Iohannis a fost convocat la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis a fost convocat la Bruxelles de şeful Comisiei Europene în criza refugiaţilor. Executivul european cere un mini-summit de urgenţă pentru duminică, pe tema rutelor din Balcani. Asta în timp ce încă o ţară, Slovenia, a aprobat şi ea folosirea armatei la graniţă. Mii de persoane au intrat săptămâna aceasta pe teritoriul sloven, din Croaţia. Ministrul de Interne croat a dat un exemplu de solidaritate şi i-a ajutat personal pe refugiaţi să treacă graniţa.

La miezul nopţii, ministrul de Interne al Croaţiei le-a dat o mână de ajutor refugiaţilor de la graniţa sârbo-croată, care călătoresc spre Vestul Europei. Oficialul a luat un copil obosit din braţele mamei sale şi l-a dus în braţe până la un adăpost.

Refugiaţii care ajung în Croaţia îşi continuă drumul prin Slovenia. Ţara de doar două milioane de locuitori este deja sufocată de numărul mare refugiaţi. Ca urmare, guvernul a decis că doar 2.500 de persoane pot intra zilnic în ţară şi a mobilizat armata.

Rutele din Europa ale refugiaţilor sunt motivul pentru care şeful Comisiei Europene a convocat zece şefi de state la Bruxelles. Între ei, şi pe preşedintele român Klaus Iohannis. Lui i se vor alătura lideri din Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Grecia, Ungaria, Serbia, Slovenia, Austria şi Germania.

Între timp, au debarcat primii refugiaţi şi pe teritoriul suveran al Marii Britanii, ţară care a refuzat cotele obligatorii. Două ambarcaţiuni, în care se aflau peste 140 de refugiaţi, au ajuns la o bază militară din Cipru a Marii Britanii.