MENIU

Cristoiu: România, lovită de "corupţia politică". Partidele se finanţează din bani negri

Cristoiu: România, lovită de 'corupţia politică'. Partidele se finanţează din bani negri

În ultima vreme, în România şi-a făcut apariţia un fenomen incredibil, numit "corupţie politică". Avertismentul a fost dat de jurnalistul Ion Cristoiu, joi seara, la Realitatea TV. Totodată, jurnalistul a atras atenţia asupra faptului că partidele sunt finanţate din bani negri.

"În cazul lui Horia Georgescu, pe acuzaţia adusă, şi anume că a semnat fără să se uite, că asta e acuzaţia, deocamdată. Nu s-a dovedit că e corupţie. Putea să fie în primă fază urmărit penal în libertate, era plecat de la ANI şi poate că, peste o săptămână, două...", a apreciat Ion Cristoiu, în emisiunea "Jocuri de putere".

În acest caz, continuă jurnalistul, ca şi în cel al Alinei Bica şi al lui Dorin Cocoş, se poate vorbi despre "un fenomen pe care DNA-ul nu vrea să meargă mai departe", şi anume "corupţia politică".

"O serie de persoane ca Horia Georgescu, Monica Ridzi, care erau ambiţioase... A intervenit în ultimul timp un fenomen numit 'corupţie politică', corupţia pentru partid. Omul ăsta, sunt aproape sigur că aşa s-a întâmplat. Adică l-au pus în comisie, probabil că voia să ajungă mai mare şi i-au zis: 'Fii atent, Horia, faci şi tu pentru noi ceva dacă vrei să ajungi şef la ANI...' (...) Omul ajunge acolo, e ambiţios, dar el nu face pentru el, o face pentru partid. (...) Ridzi n-a luat nimic pentru ea, a făcut pentru partid. A făcut o afacere de corupţie. Aceşti oameni vor fi foarte greu de convins că ei au fost corupţi. Ei au făcut pentru partid", a explicat jurnalistul.

"Să vă spun care e şmecheria: candidatul niciodată nu ştie. Şi nici nu vrea. (...) Dacă vă uitaţi la schema lui Vanghelie, este uluitorare. Puţine lucruri ia pentru el. Avem un fenomen uluitor: toate partidele se finanţează astfel, pentru că sediul costă de te rupe. Avem o problemă cu finanţarea partidelor ilegală cu bani negri şi să vedem cum o curmăm. Vor veni alţi tineri ambiţioşi, pleacă generaţia ăstora care a fost corupţi şi vin tineri care sunt corecţi, săraci, cinstiţi. Avem o clasă de corupţi. Unii au fost obligaţi, erau candidaţi. Liderul de partid spune: 'Tu eşti candidat? Treaba ta, fă rost!' De unde faci rost? Îţi dă nevasta bani? Din corupţie! Trebuie să găsim o soluţie ca cei care vor veni acum să nu li se ceară. Monicăi Ridzi i s-a cerut, săraca... Că, uneori, el, săracul, nici nu vrea", a încheiat Cristoiu.