MENIU

Cristian Tudor Popescu: Dezbaterea Iohannis-Ponta, un spectacol al tacticilor de manipulare

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că dezbaterea Victor Ponta- Klaus Iohannis, găzduită, marți seara, de Realitatea TV, nu a fost decisivă și nu a reușit să schimbe într-o măsură semnificativă opiniile de vot, însă a fost, în viziunea gazetarului, un spectacol interesant din punct de vedere al tacticilor de manipulare a publicului, alese de cei doi candidați. Editorialistul consideră că ”cei doi au părut, în imagine, profesorul Iohannis și elevul Ponta care se străduiește să arate că știe foarte mult”, potrivit RFI.

”Victor Ponta a dorit să fie perceput ca un profesor care îi pune întrebări elevului iohannis și pentru asta a venit blindat cu hârtii, cu Constituția României și cu o biblie, format mic, pe car e însă n-a apucat s-o folosească. A încercat lucrul acesta dar nu i-a reușit din cauza atitudinii, a gesturilor care erau mai degrabă ale unui elev agitat. Klaus Iohannis a încercat să treacă drept profesor, în imagine și alură, prin faptul că a vorbit mult mai puțin, prin tăcerile îndelungi, cu un facies impenetrabil. Un aspect interesant este frecvența clipirilor. Raportul este de 1 la 10 între Klaus Iohannis și Victor Ponta”,  a declarat Cristian Tudor Popescu. 

În opinia jurnalistului Cristian Tudor Popescu, Victor Ponta cu siguranță nu a piedut în urma acestei dezbateri. 

”Klaus Iohannis are de recuperat mult după primul tur și n-o poate face printr-o astfel de întâlnire în care a comis destule greșeli, a fost neconvingător.  În ce privește viziunea în politica externă, Iohannis a fost școlăresc, cu o viziune îngustă, redusă la parteneriatul cu SUA, UE și NATO. Aici, Ponta a punctat vorbind de Republica Moldova, de Serbia”, a adăugat jurnalistul.

Mai departe, editorialistul a afirmat, cu privire la următoarele două dezbateri televizatecă ”Iohannis nu are ce pierde și că ar trebui să se prezinte și la aceste dezbateri, să iasă la joc”.

 

 Mai multe pe RFI.