MENIU

Cristian Diaconescu: „Din păcate, protestele din Kazahstan se vor încheia cu intervenția în forță a armatei”

Foto arhivă Profimedia

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, consideră că „revoluția” de la Almatî nu va avea o continuitate și se va termina cu intervenția violentă a forțelor armate ale Kasahstanului.

„Deja forțe paramilitare intervin în Kazahstan. Au mai existat incidente de acest gen, în acest stat, în anul 2011, iar semnalul de atunci a fost relevant. Fostul președinte cu mână de fier, Nursultan Nazarbaiev a creat o cultură a relațiilor foarte apropiate de Moscova, dar, pe de altă parte, a cooperat extraordinar de bine și cu Occindetul. Cei mai mari investitori străini din Kazahstan sunt firme americane, cum este Chevron și companii din China. Avantajul a fost că statul este plasat bine geostrategic din punct de vedere al resurselor energetice. Nazarbaiev a avut un contract de consultanță politică încheiat cu fostul premier britanic Tony Blair pentru a învăța să facă față unor astfel de stările conflictuale în țară.

Acest incident este în desfășurare, într-un stat mare, considerat o variantă interesantă pentru Moscova. Este un deranj pentru ruși în momentul de față, mai ales că încep discuțiile cu americanii si au de rezolvat și desfășurarea de forțe de la granița cu Ucraina. Federația Rusă este prinsă la mijloc. Se va mima dialogul și se va interveni brutal. În prezent, nu există, în Kazahstan, forțe de opoziție, personalități care să arate încotro să se îndrepte societatea. Sunt momente de violență extremă, iar răspunsul este militar, deci este o incertitudine care poate merge în multe direcții. Represiunea este singura care va prevala”, a declarat Cristian Diaconescu în emisiunea „Newsroom” de la REALITATEA PLUS.