MENIU

Cristian Diaconescu, despre retragerea Regelui Mihai: Succesiunea la tron trebuie reglementată

<p>Cristian Diaconescu, despre retragerea Regelui Mihai: Succesiunea la tron trebuie reglementată</p>

Fostul ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a afirmat în cadrul emisiunii Newsroom, de la Realitatea TV, că există o confuzie în ceea ce priveşte succesiunea la tron, după ce Regele Mihai a anunţat astăzi că se va retrage din viaţa publică, din cauza unor grave probleme de sănătate. Conform acestuia, toată această problemă trebuie reglementată. "Altfel pare doar o afacere de familie. Când discutăm de o instituţie formalizată, putea discuta clar şi de succesiune şi despre alte aspecte", a explicat acesta.

"Casa Regală are nevoie de anumite confirmări şi din partea Parlamentului, nefiind clarificate lucrurile legate de succesiune, sunt greu de înţeles de opinia publică", a afirmat acesta.

Cristian Diaconescu a mai explicat că aceste lucuri nu sunt foarte clare şi din motivul că există o carenţă de educaţie, în contextul în care Casa Regală nu a existat în cărţile de istorie înainte de anii '90. "Poate nici nu s-a păstrat o linie de conduită în ceea ce priveşte mesajul faţă de societate. Este multă confuzie, multă lume îşi dă cu părerea. Cred că aceste probleme au fost superficial tratate", a afirmat acesta, explicând că şi din punct de vedere Constituţional trebuie să fie reglementare lucrurile care ţin de Casa Regală.

"Poate ar fi corect şi cinstit să ştim ce ne dorim. Dacă ne dorim să existe printre instituţiile ţării şi o componentă aristocratică, trebuie să ne asumăm acest lucru", a continuat fostul ministrul de Externe.

Cristian Diaconescu a mai spus că este necesar ca Casa Regală să aibă o bază legală.
"O astfel de instituţie emblematică trebuie să îşi găsească rolul reglementat în societate. Nu poţi lăsa o astfel de instituţie la voia întâmplării. Mulţi se gândesc acum cum ar putea să profite, fie ca simbolitică politică, fie prin alte interese meschine", a declarat fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu a mai spus că şi prin înlăturarea Principelui Nicolae în august 2015 arată că înăuntru Casei Regale există o serie de convulsii. "Din când în când unii încearcă să îşi împarta majestatea regală, alţii încearcă să se aseze la masă cu regele", a mai fost fostul ministru de Externe, adăugând că societatea trebuie să fie mai atentă în ceea ce priveşte simbolistica regală în România. 

Regele Mihai, diagnosticat cu leucemie în stadiu foarte avansat. Se retrage din viața publică