MENIU

Cozmin Guşă: Ponta guvernează în interestul "reţelei" sale. Când ar putea avea loc prăbuşirea

Cozmin Guşă a vorbit, la Realitatea TV, despre momentul care ar putea însemna prăbuşirea lui Victor Ponta şi a reţelei sale, "construită de el sau construită pentru el", dar şi despre colapsul din sistemul românesc de sănătate şi despre educaţie.

Consultantul politic Cozmin Guşă a răspuns întrebărilor venite de la Lavinia Şandru şi Octavian Hoandră, explicând cum vede o posibilă prăbuşire a "reţelei" lui Victor Ponta.

"Dacă acea reţea pe care a construit-o Ponta sau care i s-a construit lui Ponta se va prăbuşi, ceea ce nu pare foarte probabil...îmi aduc aminte scena din Zorba Grecul, când stâlpii s-au prăbuşit şi el spunea, râzând: "Complete disaster". Ar fi un dezastru pentru aceste reţele şi un lucru foarte bun pentru români. Nu ştiu dacă cineva poate ajunge în România să devoaleze tot ce s-a întâmplat. Cum la simple telefoane ale oamenilor din aceste reţele se dădeau bugete la comandă care nu erau executate, se înscriau sau nu oamenii la licitaţii, oamenii de afaceri erau sfătuiţi să nu vină la licitaţii, că vine favoritul "familiei". În momentul în care am avea o imagine totală şi a sumelor care s-au devalizat, aia ar fi un "complete disaster". Un dezastru complet pentru acest gen de reţele, nu ştiu însă dacă se va merge până la capăt cu aceste devoalări.

Ce mi se pare clar e că atât de mare e frica acestei reţele construite în jurul lui Ponta, că toţi fac eforturi disperate. Nu e neapărat o reţea de partid, sunt acolo şi oamenii din partid însă,  e o reţea formată pe prietenii, complicităţi, toţi, acoperiţi, neacoperiţi....un ghem ciudat, format şi pe neatenţia lui Băsescu, care s-a mulţumit să critice sau să beneficieze şi el din când în când, apropo de nominalizarea lui Ponta ca premier, cu care se tot împăunează, de parcă ar fi un merit, apropo de coabitarea pe care Băsescu şi-a asumat-o, despre care abia acum vedem cum a fost şi cum s-a împărţit. Băsescu s-a mulţumit să fie un preşedinte care ţine conferinţe de presă, iar Ponta s-a mulţumit să fie un premier care guvernează în interestul reţelei sale.

Un om tânăr, deloc prost, ba dimpotrivă, chiar citit, care n-a avut nicio clipă responsabilitatea funcţiei pe care a girat-o. Logica nesimţirii în care trăieşte Victor Ponta nu i-a spus că ar trebui să şi guverneze, pe principiul, pe care şi l-a însuşit: "Eu sunt aici pentru că merit", a detaliat Cozmin Guşă.

Analistul politic a vorbit şi despre starea în care se află sistemul sanitar şi cel de învăţământ, atrăgând atenţia că, din păcate, în câţiva ani s-ar putea întâmpla ceva dramatic cu sănătatea în România.

"Nu cred că este o dezamăgire ministrul Bănicioiu, care cred că este unul dintre miniştrii care a încercat să facă ceva. Chiar şi cea cu cardul, toate iniţiativele...ar putea fi cam tardive, însă. Pe Bănicioiu îl bănuiesc de intenţii bune, dar cred că am pierdut pariul cu sănătatea. Vom avea probleme mari în câţiva ani: medicii tineri şi buni vor pleca în străinătate, cei absolvenţi vor fi vânaţi, pentru că şcoala e renumită, iar cei buni din sistem fie vor pleca, fie vor îmbătrâni, iar marea problemă va fi una letală pentru acest popor: dispariţia asistenţei medicale de calitate.

Cu asta nu te joci, atunci când eşti bolnav, sau familia ta este....am văzut în Bihor medici care şantajau pacienţii şi strânseseră saltele de bani, ascunse la părinţii lor acasă, prin nişte sate.
Nu eliberau reţete până nu li se dădea suma completă. Când s-a filmat la percheziţii erau încă o dată o saltea, din bani. Medici criminali care habar n-aveau de meserie şi se purtau aşa cu oameni care aveau nevoie de ajutorul lor. Asta e varianta negativă, avem şi varianta pozitivă: a oamenilor profesionişti. Rămâne o problemă majoră pe care nu.

Mergem la profesori şi ne uităm la atmosfera din şcoli. Elevii intră boi şi ies vaci. Am doi copii: unul a dat bacalaureatul, cea mică intră a şaptea. Au învăţat la Oradea, la Bucureşti, la Cornu, peste tot pe unde ne-am mutat cu casa noi. Am văzut cum este cam peste tot. În clasă sunt câţiva care învaţă şi înţeleg, ceilalţi învaţă numai pentru notă şi nu înţeleg nimic. Dacă nu te mai preocupi de cultura lor generală....e grav. La noi 10-le e 7 şi 7-le ar putea fi 4. "