MENIU

Cozmin Guşă: Moldova este un stat eşuat. A jucat la două capete şi nu va mai fi luată în serios

<p>Cozmin Guşă: Moldova este un stat eşuat. A jucat la două capete şi nu va mai fi luată &icirc;n serios</p>

Consultantul politic Cozmin Guşă a afirmat în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere" că Republica Moldova a fost abandonată din neglijenţa administraţiei Obama legată de zonă şi din faptul că noi în administraţia Băsescu nu am ştiu ce să le livrăm.

"Pot să dau o informaţie în exclusivitate. În dezbatrea publică dintre candidaţii la preşedinţie în Statele Unite va exista subiectul graniţei de răsărit a NATO care va implica şi subiectul Moldova, dacă să fie pe Prut sau pe Nistru. Va exista o dezbatere care va fi declaşantă de candidatul democrat. Staff-ul democrat discută în acest moment, probabil, despre acest lucruri, şi au văzut că neglijarea zonei noastre, a frontierei NATO a fost o mare deficienţă a administraţiei Obama şi a politicii, de care se vor dezice şi vor veni cu un plan proactiv", a spus acesta.

"Nici vorbă că şi ambasadorii pe care Statele Unite i-a mandatat în Republica Moldova au fost o pradă uşoară pentru KGB-iştii foarte sofisticaţi de acolo, în ciuda unei Ambasade foarte importante şi bine plasate, în centrul Chişinăului. Cei care au fost acolo nu s-au lăsat mult prea uşor duşi de nas de către o administraţie KGB-izată şi pe faţă şi pe dos a Moldovei",

"Moldova va fi subiect şi România are o obligaţie de raportare şi implicare pentru că, în primul rând, este proiectul nostru, al românilor, şi noi trebuie să venim cu o anumită soluţie şi cu propuneri la care Statelor Unite se vor racorda. Va fi o propunere a partenerului strategic pentru că noi avem această experitiză. Trebuie să venim cu ceva", a explicat acesta

"Emisiunea ta cu Vladimir Socor (analist politic al Fundaţiei Jamestown din Washington, n.r.) a fost foarte clară. Când am văzut cât de mult insistă pe subiectul Vladimir Plahotniuc (om politic din R. Moldova, fost prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, n.r.) care este un «fac-totul» la Chişinău, în politica Moldovei, atunci am înţeles într-un limbaj specific că se precizionează probleme la adresa unui om care doreşte toată puterea, într-o democraţie care se autodefineşte din când în când că ar putea să fie compatibilă euro-atlantică. Şi manifestaţiile din faţa casei lui Plahotniuc de duminică seara au confirmat nişte lucruri pe care le presupunea. Moldova, am spus de mai multe ori, că faţă de aşa-zişi oligarhi români sau moguli români este mai sofisticat şi mai puternic şi mai periculoasă. Moldova este un stat eşuat şi cu atât mai periculos este un aşa joc", a detaliat Cozmin Guşă.

"Dar Moldova, din nefericire, suferă într-un plan foarte profund de sindromului mielului turbat care doreşte să sugă mereu la două ţâţe şi nu doreşte să recunoască niciuna de ţâţa-maternă. Adică vrea două mame care s-o iubească, dar să nu recunoască niciuna. Astă este jocul pe care Moldova şi politicienii ei l-au practicat de foarte mult timp pe axa Moscova-Bucureşti şi acum vor să îl practice pe axa Moscova - Washington. Jocul deja a devenit internaţional, România fiind un agregat necesar în această politică şi nu un actor", a explicat consultantul politic.

"Şi se va întâmpla exact cum s-a întâmplat şi cu UDMR-ul care a jucat acelaşi joc şi care nu mai este luat în serios. Nu va fi luată în calcul nicio negociere serioasă. Nu poţi să faci acest lucru", a continuat Cozmin Guşă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
NATO Cozmin Guşă Republica Moldova frontiera NATO