MENIU

Cozmin Guşă, despre denunţul lui Gabriel Sandu: Ar putea fi denunţul anului

Cozmin Gușă la Realitatea Românească

Constultantul politic Cozmin Guşă a afirmat la Realitatea TV, referitor la denunţul făcut de Gabriel Sandu, că ar putea fi denunţul anului,  iar scandalul Microsoft ar putea avea o dezvoltare mai mult decât spectaculoasă. 

"Dacă Gabriel Sandu a scris acele lucruri şi nu ar putea să le dovedească, ar fi încă o problemă în plus pentru situaţia lui. Deci eu nu văd lucrurile atât de clare precum le văd alţii care spun că acest denunţ nu înseamnă nimic, ci dimpotrivă, chiar ar putea să fie denunţul anului pentru că din interiorul administraţiei, legat de o mare companie, trecând prin câţiva prim-miniştri, ni se derulează cum arată un mecanism de devalizare a bugetului de stat în favoarea unei mari companii", a spus consultantul politic.

Acesta a mai precizat că trebuie observate o serie de lucruri.

"Este clar că acest deal a fost transpartinic, a început de pe vremea lui Adrian Năstase, l-am văzut pe Băsescu, pe Boc, Tăriceanu, absolut toată lumea, plus instituţiile statului. Şi am văzut o serie de ambasadori care au ţinut de acest deal şi care şi-au predat ştafeta. Vedeţi, lumea din interiorul politicului ar fi spus: putea să fie un deal între state în care statul american prin ambasadori putea să vină şi să susţină o mare companie care să ia contracte guvernamentale în România şi asta e viaţa", a spus acesta, adăugând că nu este aşa situaţia.

"Sunt două elemente care nu ne arată că ar fi fost vorba de un deal între state. Primul element este reprezentat de faptul că Microsoft se pare că nu şi-a făcut treaba, se pare că ar fi livrat fel de fel de servicii care nici nu constau atâta şi pe unele nici măcar nu le-ar fi livrat. Şi atunci presiunea unor ambasadori în favoarea acelei companii era una ilegitimă pentru că e lesne de presupus că dacă încasezi toţi banii şi nu prestezi serviciile înseamnă că ai un avantaj nelegitim pe care îl împarţi altfel. Al doilea lucru: preşedinţii sau prim-miniştrii pomeniţi acolo au legătură, apropo de domnul Băsescu, cu nişte bani de finanţare a campaniei electorale, adică foloase necuvenite pe care şi le-ar fi permis pentru un mega-deal. Iarăşi nu putem vorbi de un deal în favoarea statului pentru că de la un deal în favoarea statului român sau a statului american nu îţi iei comision pentru campania ta electorală", a explicat consultantul politic.

"Deci acest scandal pute groaznic şi se înscrie în linia scandalurilor precum cel cu Bechtel şi Autostrada Transilvania, cu privatizarea Petrom. Pare clar un scandal în care oamenii politici s-au îndestulat", a completat acesta, adăugând că până acum au plătit fel de fel de întermediari, oameni de afaceri care au dus banii dintr-o parte în alta, dar nicidecum cei care au comandat sau susţinut cu lobby, cu presiune ilegală derularea acestui contract.

Cozmin Guşă a mai spus că este bine că a făcut Gabriel Sandu aşa ceva. "Dar eu mă tot gândesc la prim-miniştrii şi preşedinţii nominalizaţi acolo: Alo Băsescu, Alo Tăriceanu, Boc, Ponta şi care mai eraţi pe acolo. Deşi ştiau nu a făcut niciunul nimic de când a început scandalul. Nu putem să permitem aşa ceva, eu ca preşedinte sau premier mă cer în faţa procurorilor şi spun: au venit ambasadorii şi au făcut presiune sub diferite motivaţii, a venit un ministru sau prim-ministru şi a făcut presiuni. Nu pot să las aşa, cine să plătească, doar cei care au fost cel mai puţin vinovaţi?", a completat Cozmin Guşă, explicând că după denunţul lui Sandu cei mai puţin vinovaţi par să fie intermediarii care au făcut sau fac în continuare puşcărie, adică Niro şi Cocoş.

De asemenea, consultantul politic a precizat că nici Elena Udrea nu a spus prea multe despre acest subiect. "Eu nu mă aşteptam la altă declaraţie din partea Elenei Udrea, mai ales că este pomenită acolo cu subiect şi predicat şi întâlniri, aşa cum, de fapt, sunt pomeniţi toţi oamenii politici. Gabriel Sandu a fost foarte precis, a dat detaliile care le sunt necesare procurorilor pentru a se autosesiza", a continuat Cozmin Guşă.

Acesta a mai afirmat că în legătură cu Departamentul de Justiţie al Statelor Unite nu e de joacă.

"Această aprindere de foc în Statele Unite pe acest mega scandal se va lăsa clar cu urmări, mai ales că este un scandal petrecut în perioada de guvernare democrată nu republicană. Şi aşa cum e în România este şi în SUA, actuala putere vânează fosta putere, aşa că ne putem aştepta la o dezvoltare mai mult decât spectaculoasă a acestui scandal", a delarat Cozmin Guşă.

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă Gabriel Sandu dosarul Microsoft