MENIU

Cozmin Guşă, despre cum i-a păcălit Victor Ponta pe baronii locali

Cozmin Guşă

Analistul politic Cozmin Guşă a comentat, la emisiunea Jocuri de Putere cu Rareş Bogdan, de la Realitatea TV, situaţia din Partidul Social Democrat şi atacurile la care a fost supus Victor Ponta, de către membrii propriului partid.

Cozmin Guşă a analizat situaţia din Partidul Social Democrat la Realitatea TV, din postura sa de fost secretar general al PSD, explicând că întreaga situaţie se datorează unei anumite complicităţi dintre Victor Ponta şi baronii locali.

"Dacă n-ar fi tragic ar fi comic, pentru că oamenii ăştia, care se exprimă şi încearcă să convingă activul de partid că dânşii vor să găsească o soluţie colectivă să salveze partidul nu sunt deloc credibili. Oamenii din PSD sunt profesionişti ai politicii şi ei ştiu bine cât de mare e dezastrul acolo, toate aceste elemente pe care le practică aceşti domni şi doamne care ar dori să bagatelizeze dimensiunea dezastrului....sunti inutile în faţa membrilor de partid.

În faţa românilor, însă, tema e mult mai interesantă decât în faţa activului de partid, pentru că românii care sunt după proaspete alegeri în care au votat majoritar împotriva baronizării, o baronizare ai cărei autori îi vedem -domnul Oprişan şi restul de acolo-, dar o baronizare de care a profitat imaculatul Victor Ponta, care şi-a consolidat puterea pe baronizare şi acum ar vrea să nu o mai recunoască şi artificialitatea jocului din această zi deranjează profund.

Nu exista aşa ceva când eram secretar general al PSD. Dar din pricina prelungirii bolii, ea a apărut în 2001, 2002, 2003...şi pentru că s-a prelungit atât s-a ajuns în această fază, potrivită vorba românească: boala lungă, moarte sigură. Cine sunt responsabili? Cei din activul de partid vor decide în scurt timp.

E un fapt despre care nu se discută. Am văzut în emisiunea din această seară că fiecare vorbeşte pe limba lui ca să nu îl înţeleagă celălalt. Anume, baronii care vorbesc despre aşa zisa datorie a unui preşedinte care ar trebui să înţeleagă. Ce să înţeleagă Ponta?...că aceşti baroni pe care s-a bazat când a preluat puterea au rupt bugetele judeţene în folosul firmelor personale....devalizând, practic, ceea ce românii cumulează în fiecare lună din impozitele care le dau...da, Victor Ponta a fost conştient de acest lucru.

De cealaltă parte, Victor Ponta spune: "Dorim să fim europeni, să facem o guvernare bună, să curăţăm partidul"....care partid? Exact acest partid, cu baronii pe care doreşte să îi păcălească, într-un sistem de complicitate cu anumiţi oameni din instituţiile statului, i-a adus către poarta puşcăriei. Eu nu spun că acele fapte nu sunt fapte, DNA-ul le-a demonstrat. Problema nu e la DNA sau la baroni, unii îşi acceptă faptele, alţii, cum este Pinalti, fac atac de cord prin puşcărie când aud că alţii au scris multe pagini. Îi doresc multă sănătate.

Problema e legată de fariseism. Baronii ar dori o împăcare cu Ponta, ca să nu se ajungă la o ceartă care ar face România celebră pe mapamond, vorbind de ceea ce s-a putut întâmpla în aceşti ani, iar acesta speră să mai joace un dans, să mai stea prim ministru, cu sprijinul aceloraşi baroni care înfundă puşcăriile şi să se ajungă într-o zonă de pace, la un congres sau nişte comitete executive care să nu conteze în planul excluderilor.

Cei care se mint în acest fel confirmă faptul că, după părerea mea, nu sunt realişti şi că acest spectru al puşcăriei este unul care paralizează reacţiile normale .

Sunt trist să văd asemenea reacţii la liderii celui mai extins partid din România, pentru că PSD nu mai e cel mai mare. Este învăţătură de minte tuturor: şi celor care votează în interiorul partidului şi liderilor partidului, şi celor de la consiliile judeţene, să aibă în vedere toţi, atunci când cineva se prezintă pentru a fi remarcat sau votat să aibă ceva în cap şi în suflet, să nu fie parveniţi simpli, fără şcoală, fără studii, care să conducă comunităţi doar pe baza intereselor de grup şi a nepotismelor pe care le practică într-un mod deşănţat.

Asta cu centrul imaculat, teoria lui Marian Oprişan, nu mai impresionează pe nimeni. Dacă s-a petrecut aşa ceva în 2002, în 2003, s-a petrecut cu complicitatea baronilor locali, care deja erau foarte puternici, dar care n-au crâcnit. Au vreo 12 ani de frică şi li se repetă modelul din nou. Iar dacă Victor Ponta poate fi asemănat cu Năstase, cei care sunt responsabili sunt tocmai ei, cei care şi-au consolidat puterea locală, pentru că înseamnă cifre cu 6 zerouri, înseamnă cifre cu patru sau cinci zerouri, dar numitorul comun este acelaşi: devalizarea bugetului local. 

Nu vreau să pară doar PSD-ul acest mutant de serviciu al politicii româneşti: şi baronii galbeni şi cei portocalii fac parte din aceeaşi categorie, atâta doar că că nu le-a venit rândul astăzi să fie discutaţi. Astăzi discutăm despre PSD, cu un preşedinte, Victor Ponta, care a vrut să îi păcălească pe baroni să îl facă preşedinte pentru ca apoi să îi călărească, ei s-au prins după pierderea lui Victor Ponta şi astăzi baronii îl scot pe Victor Ponta la tablă, spunându-i: "Băi, noi ne-am dat seama că şi dacă ai fi ajuns preşedinte noi tot la puşcărie ajungeam, pentru că tu vroiai să fii preşedinte şi noi la detenţie"....în această fază este România astăzi".