MENIU

Cozmin Guşă: Autorităţile n-au voie să fie luate prin surprindere de un miting anunţat

Cozmin Guşă a intrat în direct, la Realitatea TV, comentând acţiunea în forţă a jandarmilor la mitingul la care au participat câteva mii de persoane care au cerut Unirea României cu Republica Moldova şi unde cinci dintre liderii tinerilor protestatari au fost reţinuţi şi mai apoi amendaţi cu câte 3000 de lei şi, susţin ei, şi bruscaţi.

Consultantul politic a explicat că nu există niciun motiv pentru care autorităţile unui stat din spaţiul euroatlantic să fie luate prin surprindere de un protest anunţat de zile bune, cu atât mai mult cu cât este vorba de o ţară "vecină, în care există un conflict îngheţat".

"Moldova, în afară de fraţii noştri de acolo, unii mai românofoni, mai puţini, alţii mai rusofili, mai mulţi, este gazda unui conflict îngheţat şi autorităţile unui stat aflat în NATO au în fişa postului, domnilor Cioloş şi Tudorache, pentru că la dumneavoastră mă refer, aveţi în fişa postului că aceasta reprezintă un eveniment cu un potenţial exploziv, de sorginte geopolitică majoră, pe care trebuie să o trataţi ca atare. Nu înţeleg de ce domnul Simion spune că vrea să discute cu domnul Dacian Cioloş şi nu văd cu ce l-ar ajuta să discute cu domnia sa. Domnul Dacian Cioloş mai are foarte puţin din mandatul de prim ministru şi care are şanse secundare pentru un nou mandat, nu este membrul niciunui partid, nu e validat de niciun Parlament, a fost însă anul trecut. Deci acest mesaj al unui "mitingist" de profesie, cum am înţeles că este domnul Simion, de a nu pleca până când nu discută cu domnul Dacian Cioloş, mie mi se pare unul exagerat", a spus Cozmin Guşă, la Realitatea TV.


Analistul politic a continuat, explicând că după ce jandarmeria a acţionat aşa cum a acţionat "tocmai pentru a provoca", nu este posibil ca la interval de câteva ore să fie anunţată o anchetă, după ce, a explicat consultantul politic, "toate agenţiile de presă străine au consemnat faptul că în România nişte unionişti au fost arestaţi pentru că manifestau pentru Unire".

Cozmin Guşă, analiză despre alegerile din Republica Moldova

"În rest, sigur, vor fi fel de fel de discuţii, de aici şi nervozitatea din luările de poziţii ale Alinei Gorghiu, reprezentând PNL, şi a lui Traian Băsescu, care se reprezintă şi pe sine, în calitatea sa de cetăţean al Republicii Moldova, dar îşi reprezintă şi partidul.

Situaţia e foarte complexă, dacă n-a fost amatorism la nivelul Guvernului Cioloş, atunci situaţia e cu mult mai gravă, pentru că pe baza acestor decizii se pot broda tot felul de scenarii în care România nu va fi vioara întâi, ci va fi o entitate geopolitică care va fi folosită. Nu ascund faptul că în urma excursiei lui Rareş Bogdan şi Octavian Hoandră la protest, după plimbarea lor am aflat că zona era înţesată de ofiţeri acoperiţi sau descoperiţi care analizau situaţia. Statul român, instituţiile secrete erau prezente azi acolo, deci puteau interveni operativ şi puteau primi dispoziţii de la superiori. Faptul că s-a întâmplat exact cum nu trebuie şi România a ajuns din nou într-o poziţie complicată, e un lucru pe care aceste instituţii ale statului trebuie să şi-l asume", a mai spus consultantul politic.

Cozmin Guşă a făcut şi un scurt portet al liderului unioniştilor, explicând de ce ar fi bine să fie respectată declaraţia oficială făcută de preşedintele Iohannis, care a precizat că România nu se amestecă în alegerile din Republica Moldova.

"Acest domn Simion este un domn care are, probabil, şi nişte sfori şi nişte butoane, acţionează într-un anume fel dar nu poate pune în pericol autoritatea statului român sau decizia exprimată ferm şi oficial de preşedintele Iohannis, care a anunţat de la Palatul Cotroceni că România nu se amestecă în alegerile din Republica Moldova. E şi asta o opţiune, mai ales că de câte ori am intervenit nu am intervenit bine, pentru că nu am fost suficient de bine pregătiţi şi caii pe care am pariat au fost cai pe care au pariat şi alţii şi nu i-am putut revendica româneşte, aşa că atunci când am auzit această decizie am spus, asta este, am văzut că azi la Chişinău trebuie să joace SUA şi RUSIA şi Germania mai pe furiş. Nu a fost prorusismul atât de jucat în această campanie, cât moldovenismul, care e o variantă edulcorată, o variantă îmbrăcată de marketing de antiromânism, pe care îl simţim acolo, la nivelul oamenilor, care îşi doresc să îşi continue un fel de dictatură economică asupra bugetului alimentat de cetăţenii moldoveni, despre asta este vorba.

Partidele româneşti sunt incapabile să spună ceva, cum au fost şi până acum. Probabil că PSD e blocat din pricina legăturii directe cu partidul lui Marian Lupu, partid care e de fapt condus de Plahotniuc, PNL nu are legături atât de bune şi un partid omolog acolo...sigur că nici Maia Sandu nu a fost atât de ofertantă, mai ales din perspectiva tăcerii după comentariile ambasadorului Pettit", mai spune Cozmin Guşă. 

Consultantul politic a concluzionat că, din perspectiva sa, este vorba despre o enormă gafă administrativă.

"Eu văd evenimentul de astăzi ca pe o gafă majoră administrativă a Guvernului, pentru că era vorba despre un eveniment anunţat, nu mai vorbesc dacă era prin surprindere şi nu vorbim dacă s-a premeditat sau nu. Întotdeauna când te uiţi la acest gen de eveniment ciudat te întrebi cine profită...aici nu e vorba de România, ci de Moldova, care este cu 8 zile înainte de alegeri...la Chişinău va profita o tabără care poate arăta cu degetul la această bâlbă a ministerului de Interne român şi a Guvernului, care sugerează că Unirea nu e atât de dorită în România, dacă liderii declaraţi unionişti au fost reţinuţi, fie şi pentru câteva zeci de minute. La finalul zilei e o concluzie tristă. Ne-am făcut încă o dată de ruşine, în ciuda investiţiilor, tradiţiei, iubirii şi aşa mai departe", a spus Guşă.