MENIU

Cozmin Guşă: Administraţia Obama a neglijat această zonă, a neglijat România

<p>Barack Obama</p>

Administraţia Barack Obama a neglijat estul Europei, iar acum, în contextul crizei din Ucraina, plăteşte pentru această neglijenţă, a afirmat analistul politic Cozmin Guşă, care a spus de asemenea că Washingtonul a neglijat şi România. 

Analistul politic Cozmin Guşă crede că Ucraina are nevoie nu doar de susţinere financiară, ci şi de un efort al Washingtonului, care trebuie să se implice în estul Europei, zonă pe care a neglijat-o în ultima vreme. 

"E nevoie de efortul Washingtonului, administraţia Obama trebuie să se mobilizeze, a neglijat prea mult această zonă şi acum plăteşte consecinţele neglijării acestei zone. România a fost neglijată de administraţia Obama, nu am văzut eforturi investiţionale americane în ultimii ani ca să întărească această frontieră care este România. Suntem o ţară care nu are un ambasador numit al SUA la Bucureşti, ceea ce este o mare problemă şi o neglijare", a spus Guşă.

Guşă a explicat că preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a păcălit de la bun început pe liderii europeni. 

"Ucraina asta a lui Ianukovici, pro-rusească, a fost atât de alintată de democraţiile occidentale pentru că a avut ce să vândă, dar niciodată Ucraina în timpul lui Ianukovici nu a avut o decizie clară de a se integra în UE. Nu a făcut decât să amuşine pe la diverse uşi şi negocieri. În final, vraja s-a rupt, Ianukovici a fost un preşedinte mult prea slab pentru un joc atât de sofisticat şi asta este consecinţa. Liderii europeni sunt suficient de slabi şi au refuzat să observe faptul că niciodată Ianukovici nu se putea comporta altfel. Ianukovici este un băiat orfan crescut de KGB şi FSB care nu putea să evadeze din sfera lor de influenţă. Faptul că a putut să păcălească liderii europeni arată calitatea acestora", a spus Guşă.

Analistul politic nu crede că sancţiunile economice sugerate de secretarul american de stat John Kerry vor avea vreun efect.

"John Kery a făcut un comentariu pentru agenţiile de presă. Nu se poate realiza ceea ce spune, dar trebuia să spună ceva în faţa deciziei Rusiei. Importurile Rusiei nu depind de piaţa pe care SUA o controlează, iar SUA nu pot controla pe de altă parte exporturile lor de gaz. Dacă Rusia sistează acum exporturile de gaz către Rusia economia Germaniei moare şi cu asta moare economia Europei", a spus Guşă.