MENIU

COZMIN GUȘĂ: "Traian Băsescu a propus o grilă de sinceritate, să vedem cine vrea să treacă"

<p>Cozmin Gușă</p>

Analistul politic Cozmin Gușă a analizat în direct la REALITATEA TV, propunerea lansată de Traian Băsescu cu privire la candidatii la prezidentiale care sa spuna daca au fost OFITERI ACOPERITI ai serviciilor secrete.

"Trebuie se remarcăm atmosfera în care se desfășoară această dezbatere importantă pentru societatea românească. Eu aș vota pro pentru asemnea dezbatere, dar atmosfera sigur este pro-electorală, care este obiectivată și se vede, iar din alt unghi este multă emoție legat de acest subiect poate și din pricina faptului că s-a vehiculat în spațiul public parcă că prea mulțit ofițeri acoperiți sunt în mediul public din România, a fost o speculație nedovedită, dar această speculașie există și de aici și această emoție pe care am sesezat-o și în glasul ușor enervat al domnului Cristian Tudor Popescu care încerca să caute vinovați.

Eu aș pune această problemă din alt unghi, cum am ănțeles eu și am urmărit și parte din emisiune și din știri.
Dezbaterea poate să fie analizată din 2 unghiuri unul legat de constituționalitate și celălat legat de civism.

Ce am înțeles de la Traian Băsescu, în calitatea sa de președinte, apropo de constituționalite trebuie să ne gandim ce înseamnă un președinte cu dublă comandă sau cu un dublu buton, înseamnă un președinte care nu prea ar mai putea să-și exercite prerogativele, așa cum scrie Constituția, pentru că într-o democrație liberală, cum suntem noi și nu într-un regim totalitarist, poporul prin reprezentanții săi în cel mai înalt grad, cum este președintele României decide! Un președinte cu dublu buton nu ar putea să îndeplinească acest prerogativ cinstituțional în condițiile în care are semnat un angajament.
În partea de civism, în exprimarea lui Băsescu s-a lăsat să se înțeleagă că a fost și nu mai este ți atunci ne putem gândi la datoria unui viitor președinte de a vorbi despre aceste lucruri, de a ne spune că nu mai are dublă comandă din punct de vedere al opiniei publice, societatea civilă este datoare să afle că a avut la un moment dat această dublă comandă, dar el vine în fața națiunii și într-un exercițiu de sinceritate necesar pentru a câștiga încrederea poporului, spune aceste lucruri.
Eu văd un moment unghiular în campanie și cum am mai spus de multe ori,
Băsescu joacă șah, ceilalți joacă table și așa văd această mișcare la începutul campaniei. Dar nu este generatoare de emoții decât la unii care confundă mizele, în rest eu o văd ca pe un început de dezbatere, apropo de constituționalitate și civism, extre, e necesară într-o campanie care abundă în nesincerități și în fel de fel de jocuri de culise.

Mi se pare salutar demersul nepericulos pentru cei care nu au nimic de ascuns, periculos pentru cei care au ceva de ascuns, cu consecințe pentru viitorul imediat.", a comentat Gușă.


Întrebat dacă vreun candidat va răspunde la apelul lui Băsescu, Cozmin Gușă a spus:
"Care răspunde foarte repede la acest demers în mod personal, direct, ar pute să fie absolvit nu de o vină, ci de bănuiala că minte, pentru că este o declarație publică pe proprie răspundere, așa cum declarațiile scrise pe proprie răspundere legate de calitatea de fost informator al securității aveau o valoare și o încadrare juridică și mulți, dacă ne gândim la Mona Muscă și Dan Voiculescu au căzut în acea plasă întinsă, nemărturisind în scris, așa cum cerea legea, calitatea de fost informator.
Băsescu a propus o grilă de sinceritate, să vedem cine vrea să treacă prin această grilă. Suspect nu o să rămână, decât cel care va bagateliza această grilă încercând să facă tot felul de teoretizări care au incidență cu legea, dar apropo de lege este mai mult o lege a serviciilor secrete, pentru că în acea lege se interzice unui ofițer activ sau acoperit să ocupe funcție de demnitate publică sau aparteneța la un partid politic."


De ce Băsescu vorbește acum de ofițeri acoperiți la final de mandat?

"A redus această discuție acum la candidații care se alinează la start. Este o propunere pe care o face pentru această campanie, probabil se gândește că în calitatea sa de președinte care nu va mai fi, măcar asemenea popuneri după 10 ani de mandat și experiență să le realizeze. Am văzut multe speculații că Băsescu țintește în candidații care să spune ar veni dintr-o zonă de opoziție la Băsescu, apoi că i-a atacta pe ăștia din Servicii care au făcut ofițeri acoperiți pe bandă rulantă.
După părerea mea aceste speculații coboară multe aceste speculații coboară mult nivelul discuției, nivel generat de poziția lui Băsescu că așa cum am spus acești candidați la prezidențiale trebuie să se hotărască cum și ce vorbesc despre statul român, iar cele două aspecte constituționalism și civism, vizate de provocare lui Băsescu, ele trebuie luate în seamă, în afară de fugit la microfon și să spună care e primul care a negociat cu Europa, care e al doilea la DNA și face reclamații, cred că e un moment în care putem să considerăm provocarea lui Băsescu, un element de ridicare a nivelului de dezbatere publică, nicidecum vreun atac la cineva, pentru că aici se vorbește e sinceritate. Aici se vorbește respectarea Constituției în baza CV-ului pe care doar tu ți-l știi, că te numești POnta, Tăriceanu, Udrea, Hunor, ș.a.m.d.", a spus Cozmin Gușă.