MENIU

Cozmin Gușă: Serviciilor, dacă le permiți, ele se vor extinde mai mult decât le este plapuma

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a declarat, miercuri seară, la Realitatea TV, cu privire la ultimele declarații ale președintelui, Traian Băsescu, că ”o dezvoltare, a unei anumite puteri ale instituțiilor statului, fără un control parlamentar adecvat” și ”fără un control politic suficient”, idei enunțate și de șeful statului, pot ”să producă mutanți, iar mutanții putem să îi vedem astăzi, defilând în societate românească”. Cozmin Gușă consideră că ”partea cea mai dură, a conferinței de presă”, pe care președintele a dorit să o evidențieze, este faptul că ”serviciilor, dacă le permiți, ele se vor extinde mai mult decât le este plapuma”, spus într-un limbaj popular.

”Sunt cel puțin trei unghiuri din care putem să privim această conferință de presă epocală: 1. Meciul Băsescu-Ponta; 2. Legitimitatea candidaturilor, prin prisma celor declarate de către președintele Băsescu și 3. Starea instituțiilor de securitate ale statului român, conform descrierii celui care le-a ajutat , în ultimii 10 ani, să se reformeze și ranforseze. Și o să iau în ordine. Din punctul de vedere al meciului Băsescu-Ponta, în această conferință de presă, nu s-a marcat mare lucru, dar, s-a reitereat ceea ce s-a discutat în urmă cu două seri, la emisiunea lui Rareș Bogdan, punându-se, însă, în analiză, ceea ce fostul director, pus tot de către Traian Băsescu, respectiv Tudor Meleșcanu, a discutat, în aceste ultime zile, într-o relație de conivență, după cum înțelegem de la președintele statului, cu actualul prim-ministru și favoritul numărul unu, în sondajele de opinie, dacă luăm în considerare ultimul sondaj de opinie de la INSCOP, care îl marchează pe Victor Ponta cu 40 la sută. Aș spune un lucru subiectiv, în acest moment. În anul 2005, prin toamnă, pus fiind să comentez felul în care va evolua mandatul lui Traian Băsescu, în condițiile în care mă certasem cu domnul Băsescu, din postura mea de fost strateg al campaniei electorale, a sa, din 2004, am spus un lucru - și nu vreau să mă autocitez, pentru ca să mă laud în vreun fel, nu ăsta e cazul- dar, am spus, atunci - și Aurelian Pavelescu e martor, în studio- am spus că dacă domnul Băsescu va continua aceasta metodă, de reformare a serviciilor secrate, va crea un Frankenstein, care îi va mânca capul, în final (am făcut și o cacofonie în acel titlu din Ziua, din toamna anului 2005). Însă, vreau să spun că o dezvoltare, a unei anumite puteri ale instituțiilor statului, fără un control parlamentar adecvat și domnul Băsescu a subliniat acest luru, fără un control politic suficient, și Traian Băsesu a subliniat și acest lucru, este ceva care poate să producă mutanți, iar mutanții putem să îi vedem astăzi, defilând în societate românească, fie că o fac la nivel politic, fie că o fac la nivel de opinie publică. Și aici ține de ce ceea ce sublinia Traian Băsescu și care a fost partea cea mai dură a conferinței sale de presă, respectiv, serviciilor, dacă le permiți, ele se vor extinde mai mult decât le este plapuma, ca să interpretez, în limbaj popular, ceea ce a exprimat Traian Băsescu într-un limbaj academic extrem de precis”, a precizat Cozmin Gușă.

În viziunea consultantului politic, prin cele susținute în conferința de presă, Traian Băsescu a redat o imagine de ansamblu a situației în care se regăsesc serviciile secrete, în acest moment, ”situație care nu este neapărat convenabilă”.

”Altfel, suntem astăzi în fața unei developări a felului în care merg lucrurile în statul român, în care Serviciile Secrete, dacă fac lucruri neconstituționale, ar trebui să le recunoască și domnul Băsescu, face acest apel la final de mandat, undeva, într-o perioadă în care îi va fi greu să fie luat în seamă și numai pentru faptul că suntem în campanie electorală, dar este un lucru foarte grav.  Domnul Băsescu ne-a mai spus, astăzi, că anumiți candidați beneficiază de clemența unor foști directori sau unor actuali ofițeri din serviciile secrete, ceea ce contorsionează aspectul democratic al acestei campanii. Pe scurt, suntem într-un moment unghiular, în care președintele, care timp de zece ani, a dorit ca aceste servicii secrete să se reformeze, într-un mod natural, dialectic chiar, prin forțe proprii, vine astăzi și spune că ceea ce s-a întâmplat nu este chiar așa cum ar fi trebuit și că cei care sunt, astăzi, la cârma acestor servicii, care ar trebui să păzească statul român, de excesele sau de imperfecțiunile democrației, nu acționează cum se cuvine. Eu îl văd pe Traian Băsescu total derobat, și de fricile postmandat, în acest moment, și de obligatiile pe care sau și le-ar fi autoimpus, până în acest moment. A făcut o poză, în acest moment, a unei situații care nu este neapărat convenabilă pentru serviciile secrete și atenție, repet, cu niște directori care i se subordonează și a căror menținere în funcție ține de o semnătură pe un mandat, pe care Traian Băsescu poate să îl dea, sau poate să nu îl mai dea, din acest moment. Deci suntem, astăzi, într-un moment în care aș lăsa la o parte speculațiile. Îmi venea în minte un titlu din Panait Istrati, al unui roman mai scurt pe care l-a scris, respectiv ”Spovedania unui învins”. Nu l-aș categorisi, pe Traian Băsescu, astăzi, ca făcând spovedania unui învins, și cu mandatul în mână și încă jucânt timp de câteva luni. Are un moment de spovedanie, dar și de acuzare, a unor excese care nu țin demersul democratic, pe care, probabil, și l-a imaginat la începutul mandatului, ci țin de niște imperfecțiuni constituționale”, a încheiat Cozmin Gușă.