MENIU

COZMIN GUȘĂ, despre sondajul INSCOP: Ponta se roagă să nu aibă soarta lui Năstase și Geoană

Cozmin Gușă

SONDAJ INSCOP. Strategul politic COZMIN GUȘĂ crede că premierul are motive serioase de neliniște în ciuda procentele care îl dau favorit la alegerile prezidențiale.

SONDAJ INSCOP. "Pentru oamenii care doar citesc sondaje, este un rezultat care așează lucrurile în felul următor: avem un singur favorit care este Victor Ponta și care îi bate pe toți în turul doi, de la Klaus Iohannis până la Cenușăreasa Cristian Diaconescu, candidatul domnului Băsescu. Pentru niște profesioniști însă, care știu să facă studii comparative și care adaugă niște ingrediente, precum faptul că Victor Ponta este la putere, iar puterea erodează, precum faptul că nu e suficient un scor de sub 60% atunci când vrei să fi sigur de victorie, când mai sunt câteva luni până la alegeri și repet, ești la guvernare, sondajul nu arată bine pentru Victor Ponta. Sondajul nu arată bine pentru că este evident că se va instala un trend descrescător legat de nemulțumirea față de guvernare, iar dacă pe acest trend se va așeza și un candidat carismatic, care ar putea să coaguleze voturile dreptei în turul doi, atunci în mod evident, Victor Ponta trebuie să se gândească la soluții de rezervă.

Victor Ponta are o obsesie care este evidentă pentru cei care îi sunt în preajmă și probabil că în fiecare seară când se culcă și dimineața, când se trezește, își spune "Să dea Domnul, să nu ajung ca Adrian Năstase sau Mircea Geoană!". Adrian Năstase sau Mircea Geoană sunt ultimii doi președinți ai PSD care deși porneau ca favoriți în alegeri, au pierdut. Adrian Năstase acum zece ani, nu avea un scor în sondaje care începea cu 5, 50 și, ci unul care începea cu 6, 60 și...Și tot a pierdut alegerile în fața lui Traian Băsescu. Iar în 2009, Mircea Geoană deși avea un trend crescător constant de la începutul anului, a pierdut în fața lui Băsescu, câștigând e adevărat voturile românilor din țară, dar pierzând cu voturile românilor din străinătate și atenție!, cu voturile maghiarilor din secuime. Este un sondaj pentru neliniștea lui Victor Ponta și a baronilor, pentru că Victor Ponta este candidatul baronilor, iar chiar dacă baronii nu știu să citească sondaje în profunzime, sunt oameni pe care îi plăteasc cu bani grei care să le explice. Apoi, faptul că un tip necarismatic precum Klaus Iohannis e cel mai greu de învins de Victor Ponta astăzi, ceea ce arată că ar fi primul care ar putea să-l învingă pe Ponta, cu un MRU care pare ieșit din cursă, nu i-au priit seria de scrisori din ultima vreme și sigur, semnalul de alarmă reprezentat de scorul lui Cristian Diaconescu care este mult sub scorul PMP și care reclamă soluții urgente din partea PMP pentru că nu poate partidului lui Băsescu să se prezinte cu un candidat care are 2 și ceva la sută. Un Ponta extrem de nesigur și un Cristian Diaconescu, scos din cursă.

Pe ultimul sprint din PNL, este evident că Iohannis l-a surclasat pe Antonescu. Așteptăm candidatul UDMR, care probabil va fi Kelemen Hunor. Dacă alianța PNL-PDL va funcționa liniștit și va așeza bine candidatul comun, în mod evident vom asista la o creștere a lui Klaus Iohannis. În rest, așteptăm provincia și să vedem ce alți candidați independenți de la Viorel Cataramă sau Mircea Geoană vor apărea. Cea mai importantă va fi cea a PSD care vede un Ponta în pierdere de viteză și care trebuie să se regrupeze că să nu pățească pentru a treia oară consecutiv ceea ce a pățit prin Adrian Năstase și Mircea Geoană", a declarat Cozmin Gușă, la Realitatea TV.

SONDAJ INSCOP. Cine va fi viitorul președinte al României