MENIU

Cotroceniul răspunde Germaniei: Ideea de sancțiuni sau presiuni într-o negociere e surprinzătoare

Lazăr Comănescu

Lazăr Comănescu, consilierul președintelui Klaus Iohannis, a răspuns sugestiilor făcute de Germania privind o eventuală reducere a fondurilor structurale pentru țările care nu acceptă cotele obligatorii de refugiați. Comănescu a precizat, pentru Realitatea TV, că ideea sancțiunilor este surprinzătoare.

"Dincolo de amploarea deosebită a problemei de fond care face obiectul discuțiilor din ultimele săptămâni, în esență, în discuție este stabilirea unui mecanism de gestionare a refugiaților. Pentru mine, ideea de sancțiuni sau presiuni într-un proces de negocieri în interiorul UE este surprinzătoare, mai ales când e vorba de păreri exprimate de politicieni din state cu experiență bogată în ceea ce privește construcția europeană. Ar fi în egală măsură în afara spiritului și a regulamentelor și tratatelor europene a induce ideea că un proces de negociere poate să fie eficient recurgându-se la presiuni sau sancțiuni", a declarat Lazăr Comănescu pentru Realitatea TV. 

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere a declarat că UE trebuie să pună presiune pe statele membre care nu acceptă cotele obligatorii de refugiați.

"Cred că trebuie să vorbim despre mijloace de presiune", a declarat el la postul de televiziune german ZDF. Țările care refuză repartizarea refugiaților stabilită conform cotelor sunt țări care primesc numeroase fonduri structurale. Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker "a sugerat că ar trebui să analizăm dacă aceste țări ar trebui să primească mai puține fonduri structurale, și sunt de acord"", a spus oficialul german. 

"Cred, prin urmare, că trebuie să discutăm despre modalități de exercitare a presiunii", a spus Maiziere într-un interviu pentru ZDF.

Miniştrii Justiţiei şi Afacerilor Interne (JAI), reuniţi luni la Bruxelles, nu au reuşit să adopte o decizie privind planul Comisiei Europene de a repartiza 120.000 de refugiaţi, în urma opoziţiei ferme a Ungariei, României, Cehiei şi Slovaciei, însă o nouă reuniune va avea loc la 8 octombrie, scrie Mediafax.

Mai multe articole despre:
Germania refugiaţi Lazăr Comănescu