MENIU

Costescu, despre CFR Marfă: CE face o mare presiune pentru returnarea ajutorului de către companie

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Ziare.com, că "CFR are o problemă destul de gravă", în condițiile în care "Comisia Europeană face o mare presiune pentru returnarea ajutorului, considerat ajutor de stat, de către companie", valoarea sa ridicându-se la peste 380 de milioane de euro. 

"CFR Marfa are o problema destul de grava. A fost acea privatizare ratata din 2013, ocazie cu care li s-au sters niste datorii vechi catre parteneri, dar cu conditia privatizarii care nu s-a intamplat. CE face o mare presiune pentru returnarea ajutorului, considerat ajutor de stat, de catre companie. Este vorba despre peste 380 de milioane de euro, mult peste bugetul CFR Marfa. Trebuie sa negociem cu CE modul in care poate fi acoperita aceasta suma, in conditiile in care CFR a fost anul trecut pe pierdere", a declarat Costescu. 

Potrivit ministrului Transporturilor, "soluția este o restructurare rapidă în scopul privatizării".

"A fost numit CA, recrutat dupa principiile guvernantei corporative, sper sa avem si director general saptamana acesta si ei trebuie sa-si faca o echipa care va proceda la restructurarea companiei cu sprijinul unui consultant care va veni in partea a doua a anului.  Pana atunci, aceasta echipa trebuie sa ia masuri rapide", a adăugat Costescu.

Întrebat dacă se va finaliza restructurarea în mandatul său, Costescu a răspuns afirmativ: "Efectele se vor vedea imediat. Este un proces greu, dar acei oameni vor incerca sa salveze compania. Sa speram ca nu e prea tarziu", a afirmat Costescu.

Totodată, întrebat dacă există riscul unor reduceri de personal, Costescu a punctat că nu este adeptul unei astfel de măsuri.

"Problema CFR Marfa este ca nu a castigat contracte si depinde numai de ei masura in care vor reusi sa le castige rapid ca sa isi poata mentine personalul. Nu sunt adeptul taierilor masive de personal pentru ca asta inseamna, de fapt, diminuarea capacitatii companiei, o stabilizare temporara, dupa care declinul continua. Daca personalul e dovedit foarte mult, el trebuie restructurat, dar numai dupa o analiza", a mai spus ministrul Transporturilor.

Pe de altă parte, Costescu a precizat că situația de la Tarom este asemănătoare cu cea din cazul CFR Marfă.

"Trebuie sa faca pasi rapizi pentru a pune compania pe trend ascendent inainte de a consuma rezerva pe care o au si pe care CFR nu o are. Pentru stabilirea noului manager a inceput procedura pe OUG 109, va fi o noua selectie, poate sa vina un manager strain sau roman, tot ce ne dorim de la el este sa fie atent la companie si sa realizeze ce i s-a cerut", a explicat Costescu.

Potrivit acestuia, la Tarom urmează o restructurare și o reorganizare.

"Trebuie sa-si defineasca strategia. Daca CFR Marfa actioneaza mai mult la nivel national, Tarom actioneaza in Europa, situatia e complexa, concurenta e acerba, trebuie gasita nisa care sa permita Tarom supravietuirea si prosperarea", a mai spus Costescu.