MENIU

Corina Creţu, intervievată de şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker

Corina Creţu, audiată de Jean Claude Juncker

Corina Creţu, propunerea României pentru postul de comisar European ce va reveni ţării noastre, a fost intervievată de preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Site-ul Euractiv arăta, miercuri, că portofoliul pe care România îl va primi ar fi cel al Ajutorului Umanitar. 

Comisia Europeană e mai secretoasă decât agenţiile americane de informaţii. Nimeni de la Bruxelles n-a vrut să confirme nominalizarea făcută de România până la momentul interviului cu Jean-Claude Juncker. Conform informaţii de pe siteul Comisiei, preşedintele ales al Executivului european a optat pentru Corina Creţu, cu care a şi avut o întrevedere în această după-amiază. Oficial nu se ştie ce portofoliu va primi, europarlamentarul PSD, dar presa străină scrie că cel mai probabil va gestionat segmentul dedicat Ajutorului umanitar şi cooperării internaţionale. 

Presa belgiană a publicat deja ceea ce pare a fi lista completă a echipei lui Jean-Claude Juncker, preşedintele ales al Comisiei Europene. Potrivit Euractiv, Corina Creţu este dată ca certitudine la Ajutor Umanitar, în timp ce de Politicile Regionale, domeniul la care spera România, se va ocupa un comisar croat. La Agricultură, un alt portofoliu important, deţinut până acum de Dacian Cioloş, va veni cel mai probabil un irlandez. Purtătoarea de cuvânt a lui Juncker a refuzat însă să facă orice fel de precizare în legătură cu informaţiile din presă.

"Nu s-a luat nicio decizie. Domnul Juncker va sta de vorbă cu toţi candidaţii, apoi va stabili o listă finală a comisarilor desemnaţi pe care o va prezenta Consiliului Uniunii Europene. Odată ce lista va primi avizul Consiliului, săptămâna viitoare va anunţa şi portofoliile", a declarat NATASHA BERTAUD, purtătoarea de cuvânt a lui Jean-Claude Juncker.

Viitoarea Comisie Europeană are şi o structură uşor diferită, scrie Euractiv. Cel mai puternic semnal este dispariţia portofoliului pentru Extindere, ceea ce înseamnă că spaţiul comunitar nu va mai primi prea curând membri noi. Dintre foştii comisari doar şapte se regăsesc şi în formula lui Jean-Claude Juncker şi unul singur îşi va păstra portofoliul. Este vorba despre fostul premier finlandez Jyrki Katainen [iurchi catainen]. El este şi va rămâne stăpân peste Afacerile economice şi monetare ale Uniunii Europene.