MENIU

Copiii politicienilor români, consilieri la Bruxelles. Află cât câştigă Mihnea Năstase sau Ioana Rus

<p>Adrian Năstase alături de Mihnea Năstase/FOTO: nastase.wordpress.com</p>

Părinţii din politica românească au grijă de viitorul rubedeniilor lor şi le-au oferit câte un post de consilier în cabinetele eurodeputaţilor de la Bruxelles. Fiul lui Adrian Năstase este ultimul copil de politician român care ajunge în Parlamentul European, alături de fiica primarului Braşovului, fina Ramonei Mănescu sau nepoata lui Ioan Rus.

Postul de consilier în Parlamentul Europei este extrem de atractiv pentru oricine, însă nu toată lumea poate să ajungă acolo. Pentru copiii de politicieni români, se pare că nu este atât de greu, datorită relaţiilor părinţilor lor.

Chiar dacă CV-urile unor dintre ei nu sunt atât de impresionante, aceştia au reuşit să îşi găsească un loc în cabinetele eurodeputaţilor români, pe bani frumoşi. Bugetul lunar pentru cheltuielile cu personalul este de 21.209 de euro pentru fiecare ales european. Acesta dipune cum va fi remunerat fiecare colaborator, precum şi numărul consilierilor din echipa sa, scrie hotnews.ro.

Ca atare, salariul unui consilier în cabinetul unui eurodeputat de la Bruxelles pleacă de la 1.619 euro, plus alte facilităţi.

Mihnea Năstase, fiul fostului premier Adrian Năstase, este cel mai recent colaborator român din Parlamentul European. Acesta, în vârstă de 22 de ani, a fost angajat de eurodeputatul PSD Cătălin Ivan în funcţia de asistent al politicianului.

Se pare că Mihnea Năstase este boboc în ceea ce priveşte câmpul muncii, singura sa experienţă profesională fiind, potrivit CV-ului său, un internship la Institutul pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, în vara anului 2010.

În ceea ce priveşte studiile, acesta a terminat Liceul Alpinum Zuoz din Elveţia, a absolvit Universitatea Americană din Paris, iar în prezent urmează un maste în comunicare publică la The London School of Economics.

Cătălin Ivan are numai cuvinte de laudă la adresa fiului lui Năstase şi că faptul că-l cunoaşte pe tatăl său nu a fost decisiv în decizia pe care a luat-o. Mihnea Năstase se va ocupa de activitatea în Comisia de relaţii externe şi de relaţia cu UE-Rusia.

În acelaşi caz este şi Ioana Surpăteanu, fiica fostului deputat democrat liberal de Dolj Mihai Surpăteanu, angajată în cabinetul europarlamentalului liberal Marian Jean Marinescu. Potrivit CV-ului acesteia, Ioana Surpăteanu are un master în studii ebraice la Universitate din Bucureşti şi altul în studii politice şi economice la Universitatea din Tel Aviv. Ea a ocupat funcţia de consilier de comunicare în cadrul ambasadei Israelului din România.

Şi fiica primarului George Scripcaru, cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu şi luare de mită, ocupă un post de consilier la Bruxelles, în biroul europarlamentarului liberar Daniel Buda.

Andreea Scripcaru a fost angajată, în 2014, la Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), în funcţia de consilier debutant în cadrul Serviciului IT, Relaţii Internaţionale şi Proiecte.

Fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, se află şi el în galeria politicienilor care şi-au angajat rudele în Parlamentul European. Nepoata acestuia, Ioana Rus, face parte din echipa de consilieri ai Corinei Creţu, comisare european pentru Politici Regionale, pe funcţia de expert.

Drumul ei în viaţa profesională s-a învârtit în jurul turismului. Primul loc de muncă l-a avut într-o agenţie de turism, urmând să intre în politică, pe postul de consilier al Ministerului Turismului. După numirea unchiului la conducerea Ministerului de Interne, în Guvernul Năstase, a fost trimisă la Londra ca director al oficiului român de turism din Marea Britanie.

CV-ul Ioanei Rus mai arată că, în 2003, se mută la Bruxelles pe o funcţie similară, urmând ca un an mai târziu să ajungă diplomat în Reprezentanţa Permanentă a României la instituţiile europene. Perioada 2008 – 2014 a prins-o pe nepoata fostului ministru al Turismului pe postul de consilier europarlamentar la comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, fiind, ulterior, recrutată de Corina Creţu.

Deputatul PSD Mircea Drăghici a avut grijă ca Georgiana Drăghici, soţia sa, să ajungă la Bruxelles, în cabinetul soţiei lui Victor Ponta, Daciana Sârbu, încă din 2008.

Ramona Mănescu, din poziţia de naşă, a angajat-o pe fina sa, Cristina Semănaru, în cabinetul său din Parlamentul Europei, potrivit hotnews.ro, iar Maria Grapini l-a luat după ea la Bruxelles şi pe Tudor Mataragiu, fost consilier personal al acesteia. Sora lui Mataragiu, Anca Cristina Mataragiu, este căsătorită cu Cosmin Grapini, fiul eurodeputatei.

Salariul minim pentru consilierul unui eurodeputat este de 1.619 euro, plus alte beneficii. El poate primi, dacă e asistent acreditat, sume suplimentare din bugetul europarlamentarului, precum plăţi pentru diveste proiecte separat care îi sunt încredinţate, srie paginaeuropeana.ro.