MENIU

Constituţia contrazice Guvernul: Graţierea colectivă se reglementează prin LEGE ORGANICĂ

Un articol din Constituţie arată că graţierea colectivă este reglementată doar prin lege organică, şi nu prin Ordonanţă de Urgenţă. Concret, vorbim despre Articolul 73, alineat 3, litera 3. Pe de altă parte, potrivit Legii 546/2002, numai Ministerul Justitiei poate initia o LEGE de graţiere:" În cazul iniţierii legii de graţiere de către Guvern, sarcina elaborării proiectului de lege revine Ministerului Justiţiei", se arată în articolul menţionat. Ca atare, ordonanţa de Urgenţă emisă de către Ministerul Justiţiei se încadrează la proiecte de lege. 

Redăm, în continuare, cuprinsul articolului din Constituţie care prevede graţierea doar prin lege organică. 

ART. 73

(3) Prin lege organică se reglementează:

a) sistemul electoral; organizarea si functionarea Autoritătii Electorale Permanente;

b) organizarea, functionarea si finantarea partidelor politice; c) statutul deputatilor si al senatorilor, stabilirea indemnizatiei si a celorlalte drepturi ale acestora; d) organizarea si desfăsurarea referendumului;

e) organizarea Guvernului si a Consiliului Suprem de Apărare a Tării;

f) regimul stării de mobilizare partială sau totală a fortelor armate si al stării de război; g) regimul stării de asediu si al stării de urgentă; h) infractiunile, pedepsele si regimul executării acestora;

i) acordarea amnistiei sau a gratierii colective. 

Ce prevede Legea Organică:

Legile organice, sub aspectul continutului sunt acelea care intervin în domeniile rezervate prin art. 73 alin. (3) din Constitutie. Sub aspect procedural ele se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere.

Totodată, în Legea 546/2002, la Capitolul III, Graţierea Colectivă, Articolul 15, se precizează: 

Art. 15. - (1) În cazul iniţierii legii de graţiere de către Guvern, sarcina elaborării proiectului de lege revine Ministerului Justiţiei.