MENIU

Confruntare Victor Ponta-Klaus Iohannis pe tema justiției: Contre pe subiectul imunităţii

Confruntare Victor Ponta- Klaus Iohannis. Candidatul ACL la Președinția României, Klaus Iohannis, a afirmat, marți seară, la Realitatea TV,  în cadrul primei dezbateri, înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale, pe tema justiției, că ”în calitate de preşedinte, va garanta statul de drept şi independenţa justiţiei” și că va cere ridicare imunității președintelui și schimbarea regulilor în Parlament, în acest sens. În replică, contracandidatul său, din partea PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a afirmat că ”tot ce am făcut până acum ca premier va face ca preşedinte” și că ceea ce trebuie schimbat este ”discursul dublu, demagogia”.  

Klaus Iohannis: Preşedintele nu trebuie protejat mai mult decât orice alt cetăţean

”PSD-ul a fost împotriva votului prin corespondenţă şi votului online. În calitate de preşedinte, voi garanta statul de drept şi independenţa justiţiei. În privinţa statului de drept şi a independenţei justiţiei, lucrurile au mers destul de prost. În calitate de preşedinte voi lua toate măsurile necesare pentru asigurarea acestor două lucruri. În privinţa ANI, aceasta trebuie consolidată. În tema imunităţii, preşedintele beneficiază de imunitate, cred că este articolul 92. În această privinţă, cred că trebuie renunţat la acest articol. Preşedintele nu trebuie protejat mai mult decât orice alt cetăţean. Voi cere să renunțăm la o imunitate totală a imunității președintelui. În privinţa Parlamentului, nu pot să accept ca un parlamentar să nu fie anchetat pentru corupţie. În Parlament este nevoie de o schimbare a regulilor. Parlamentarii nu pot fi anchetați pentru că PSD s-a hotărât să fie împotriva anchetării unor parlamentari", a declarat Klaus Iohannis.

Victor Ponta: Spre deosebire de vorbele goale, eu pot să garantez cu fapte

”Spre deosebire de vorbele goale, eu pot să garantez cu fapte. Actualul procuror-general, doamna Kovesi, a fost propusă de mine. Trebuie să schimbăm discursul dublu, adică de demagogie. Spunea domnul Iohannis de respingerea urmăririi penale de către Parlament. Vreau să îi reamintesc domnului Iohannis că îl aveţi pe domnul Varujan Vosganian, este în această situaţie. Acelaşi caz este cu domnul Victor-Paul Dobre, cu domnul Chiuariu şi alţi domni. Eu renunţ la imunitate. Am o întrebare pentru domnul Iohannis: în 2012 a fost lovitură de stat, domnule Iohannis sau aplicarea unor prevederi constituţionale, ce a făcut USL?”, i-a răspuns Victor Ponta contracandidatului său.

În replică, Klaus Iohannis l-a întrebat pe Victor Ponta ce ne arată faptul că în cazul ”Vosganian, Chiţoiu, Chiuariu, PSD-ul a votat împotriva urmăririi penale” și a subliniat, totodată, că ”este nevoie de o nevoie de o îmbunătăţire netă a legislaţiei”.

”La domnul Vosganian, Chiţoiu, Chiuariu, PSD-ul a votat împotriva urmăririi penale. Toate acestea ce ne arată? Că trebuie să schimbăm legislaţia în materie, trebuie să schimbăm Constituţia, care este una care nu satisface nevoile anului 2014,aveţi perfectă dreptate, este nevoie de o îmbunătăţire netă a legislaţiei. În ce priveşte 2012, pot să vă răspund într-un singur sens: problema a fost analizată de Curtea Constituţională, care a constatat că procedurile au fost legale. Să lăsăm analiștii să dezbată această chestiune”, a mai spus Klaus Iohannis.

Întrebat, de jurnalista Andra Miron, dacă dorește ridicarea imunităţii parlamentarilor, Victor Ponta a răspuns:

Iohannis vorbea de ridicarea imunităţii preşedintelui, pentru parlamentari există imunitate pentru arestarea preventivă. Da, în modificarea Constituţiei, dacă asta e decizia majorităţii parlamentare”.

Mai departe, întrebat cum îi va convinge pe parlamentari să voteza asta, candidatul PSD-UNPR-PC a răspuns:

Eu dacă voi fi preşedinte, şi voi fi preşedinte, nu voi mai fi preşedinte de partid, ca domnul Băsescu. În 2009, partidele parlamentare l-au propus prim-ministru pe domnul Iohannis şi nu s-a ruşinat deloc. Preşedintele are imunitate în toate ţările europene, şi în Bulgaria şi în Germania, peste tot. În privinţa preşedinţilor de CJ, domnul Căncescu, domnul Uioreanu sunt parlamentarii dumneavoastră, bănuiesc că vă mândriţi cu ei”, a răspuns Victor Ponta. 

În replică, Klaus Iohannis a afirmat că toţi parlamentarii ACL sunt dispuşi să voteze la vedere” și că ”sunt de acord să se ridice încuviinţarea arestării sau urmărirea penală”.

”Parlamentarii ACL vor vota pentru aceste schimbări legislative. În ce priveşte încuviinţarea, toţi parlamentarii ACL sunt dispuşi să voteze la vedere şi susţin toate aceste proceduri. Acum noi suntem de acord să se ridice încuviinţarea arestării sau urmărirea penală. Ce am făcut în trecut am făcut, cred că am dovedit buna credinţă în umtima perioadă. Pe viitor, e un bun câştigat pe care-l avem, independenţa justiţiei. Voi garanta acest parcurs, inclusiv oprind politicul să se amestece în treburile justiţiei. Dacă dvs. alegeţi preşedintele greşit, daţi justiţia pe mâna corupţilor!”, a afirmat Klaus Iohannis.