MENIU

Concluziile raportului de evaluare: Care sunt greșelile comise de Guvernul Grindeanu

Social-democrații au prezentat în raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu concluziile privind activitatea Executivului, aceștia acuzând, printre altele, lipsa coordonării între ministere, ritmul precar de implementare a măsurilor prezentate în programul de guvernare sau abandonarea în totalitate a aplicării principalelor măsuri de reformă.

"Raportul de față relevă un aspect deosebit de grav și anume acela că o continuare în același ritm a guvernării va face ca, în cel mult 3 luni de zile, șansele de implementare, integrală, a programului de guvernare să fie aproape zero. Spunem acest lucru pentru că deși în programul de guvernare există termene precise, corelate, de implementare a măsurilor cu impact major, în practică unele dintre acestea s-au aplicat în termenele prevăzute, iar altele sunt mult întârziate", se arată în document. 

Autorii raportului dau exemplu Legea salarizării, care nu se mai poate aplica fără să creeze dezechilibre majore, în lipsa adoptării și a modificărilor la codul fiscal. Totodată, aceștia mai susțin că nu există la acest moment nicio analiză serioasă la nivelul guvernului a modului în care se vor putea respecta prevederile din PG referitoare la reducerea numărului de taxe la maxim 50 din ianuarie 2018 sau la desființarea ghișeelor începând cu 1 decembrie 2018.

"Şirul de exemple este mult mai mare, iar faptul că 237 de măsuri nu au fost încă implementate în primul semenstru este o dovadă în acest sens. Multe din aceste măsuri ţin de creşterea veniturilor statului prin stimularea investiţiilor şi prin creşterea gradului de colectarea în special din reducerea evaziunii. Ceea ce s-a reuşit în prima parte a anului a fost aplicarea îndeosebi a măsurilor socciale care nu necesitau o coordonare foarte strânsă între ministerele şi mai ales între minister şi prim-ministru", se mai arată în document.

Dragnea: Toți membrii PSD din Guvern și-au dat DEMISIA. Vom forma un nou Guvern alături de ALDE

Autorii subliniază că nereuşitele vin mai ales din zona plainificării strategice, care este în primul rând în responsabilitatea şefului guvernului, punctând că "este foarte greu totuşi ca să implementezi un program de guvernare atunci când, cel puţin aşa se lasă impresia, acesta nici măcar nu a fost lecturat".

Cu toate acestea, în document se specifică faptul că există însă şi un aspect pozitiv, şi anume că o schimbare de ritm şi implicit de leadership în punerea în aplicare a PG poate duce la recuperarea întârzierilor pe baza unui calendar bine stabilit pe următoarele 6 luni de zile.

Vă prezentăm mai jos concluziile raportului:

- lipsa coordonării între ministere/ministere - prim-ministru

- neînțelegerea viziunii programului de către majoritatea celor împuterniciți cu implementarea sa

- ritm de implementare precar a măsurilor prezentate în programul de guvernare

- lipsa unui control, strict, zilnic, al implementării măsurilor, din partea persoanei desemnate de către coaliție să conducă echipa ministerială

- nereușita în asigurarea suprotului din partea aparatului de specialitate pentru adoptarea unor măsuri noi/revoluționare

- abandonarea în totalitate a aplicării principalelor măsuri de reformă

- întârzieri majore în implementarea calendarului de investiții

- adoptarea unor măsuri contrare celor din programul de guvernare

- senzația de abandonare a luptei cu marea evaziune

- comunicarea incompletă a motivelor pentru care s-au luat anumite măsuri, dar și a țintelor urmărite

- inexistența unei strategii de dezvoltare a principalelor sectoare/motoare economice

- opacitate în derularea actului guvernamental

- neprezentarea la timp a unui program vizând sărbătorirea Marii Uniri

- incapacitatea atragerii suportului societății pentru sprijinirea proiectelor majore ale coaliției

- neprezentarea publică a situației existente la preluarea mandatului.

Mai multe articole despre:
Raport evaluare grindeanu