MENIU

Comandantul forțelor NATO în Europa, anunț de ultima oră, la București

NATO va decide în curând dacă va trimite echipamente militare grele în România. Afirmaţia a fost făcută de generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO, aflat în vizită la Bucureşti. Generalul american a lăudat colaborarea cu ţara noastră, în opinia lui un partener de nădejde.

Generalul Philip Breedlove s-a întâlnit cu principalii factori de decizie din România: preşedintele, premierul, ministrul Apărării şi şeful Statului Major General. La întrevederea cu Klaus Iohannis, generalul Breedlove a discutat despre situaţia instabilă din estul Ucrainei şi poziţia Alianţei faţă de Federaţia Rusă. De la Bucureşti, Breedlove a declarat că Alianţa Nord Atlantică va decide în curând dacă România va găzdui sau nu tehnică militară grea.

"Această decizie va fi anunţată în curând de îndată ce ne vom pune de acord. Mă aştept ca România, ţinând cont că a cerut să participe, să facă tot posibilul pentru asta, aşa cum s-a implicat în toate acţiunile NATO de până acum. Şi a fost o gazdă şi un aliat de nădejde", a anunţat generalul PHILIP BREEDLOVE, comandantul NATO din Europa.

La rândul său, ministrul român al Apărării, MIRCEA DUŞA, a confirmat că ,,sunt deja discuţii la nivel tehnic" pe tema repoziţionării tehnicii militare grele în Europa. Pe de altă parte, urmează ca România să găzduiască două comandamente NATO: o unitate de integrare a fortelor NATO şi Comandamentul multinaţional de divizie, cu schimbare permanentă a forţelor.

Generalul Breedlove a vorbit şi despre convoiul de vehicule blindate din Republica Cehă, care a călătorit, înapoi spre garnizoane, nu cu trenul, cum se făcea de obicei, ci pe şosea.

"Am ales să facem un marş pe roţi spre casă pentru a exersa multe lucruri pe care nu le-am mai făcut de ceva vreme în NATO: trecerea mai multor graniţe, verificarea podurilor care pot susţine aceste vehicule. Şi am trimis naţiunilor un mesaj de liniştire, aţi văzut, mulţimile au ieşit să-i întâmpine pe soldaţi", a spus PHILIP BREEDLOVE.

În ultimele luni, numărul militarilor NATO din România a crescut semnificativ, pe fondul organizării în regiune a tot mai multor exerciţii complexe, la care participă aproape toate statele membre ale alianţei.