MENIU

Dragnea: Pensiile speciale aflate în plată nu scad

Coalitia PSD-ALDE

Liderii PSD-ALDE s-au întâlnit în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare pentru a discuta despre modificarea Legii pensiilor militare, în condiţiile în care ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că este necesar să se facă anumite „corecţii” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung până la 35.000 lei pe lună. În contextul întâlnirii s-a stabilit ca pensiile aflate în plată să rămână la același nivel, iar pe viitor acestea să fi calculate astfel încât să nui apară astfel de anomalii.     

La rândul său. ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care va fi adoptată în cursul acestei săptămâni care va schimba modul de actualizare a tuturor pensiilor speciale, nu doar ale celor militare.

Este vorba pensiile care nu se bazează pe principiul contributivităţii nu vor mai fi indexate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei. Termenul de aplicare a ordonanţei va fi de 15 septembrie, dată până la care cei care doresc se pot pensiona în condiţiile aflate în vigoare.

 ”Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a motivat Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a subliniat că nicio pensie aflată în plată nu va fi redusă. De asemenea, ordonanţa va fi aplicată din 15 septembrie.

Ea a atras atenţia că menţinerea prevederilor actuale va face ca suma plătită celor cu pensii speciale să crească foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizării în sectorul public. ”Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată să plătească 66.000 peste câţiva ani”, a exemplificat Vasilescu.

Noile reguli nu se vor aplica celor cu pensii calculate în baza principiului contributivităţii.

Mai multe articole despre:
null