MENIU

Circ în plen. Prima lege a Justiției, Statutul magistraților, adoptată de Cameră. Merge la Senat

PSD se grăbește să treacă legile care au scos oamenii în stradă. Prima dintre legile Justiției, Legea 303 privind statutul magistraților, cea care a generat circul din plen de săptămâna trecută, a trecut luni de votul final de la Camera Deputaților, într-o ședință care a fost convocată cu doar trei ore înainte. Totodată, a trecut și proiectul lui Florin Iordache de modificare a Legii ANI, privind încetarea interdicțiilor pentru anumiți aleși. Cele două legi au fost adoptate imediat după ce s-a terminat ședința solemnă pentru Regele Mihai. Opoziția a încearcat să facă tot posibilul pentru a trage de timp, cerând în mod repetat drept la replică, pentru a întârzia votul pe cele două legi controversate. La ora 18.00 a avut loc la Senat ședința Biroului Permanent în care s-a decis ca termenul pentru depunerea amendamentelor la legea 303 să fie luni. Cel mai probabil, tot luni se va vota și în plen Legea 303.

Cele două legi au fost votate rapid, în timp ce reprezentanții Opoziției fluierau și băteau în bănci. Modificarile la Statutul Magistratilor au avut 179 voturi "pentru",  și 90 "impotriva". Proiectul merge la Senat, camera decizionala. In fluieratul din sala, s-a dat și votul pe Legea ANI: 167 voturi "pentru", 90 împotriva. Proiectul merge tot la Senat, camera decizionala. La scurt timp după adoptare, mai mulți oameni s-au strâns în fața Parlamentului pentru a protesta. Astfel, în jurul orei 19.00, din Parlament se auzea de afara: ”Hoții, hoții”. 

Tot în ședința de vot final deputații au vrut să voteze și Tva split, dar s-a cerut trimiterea la comisii, pentru o zi, în vederea corelării cu alte legi.

Realitatea.net a redat live-text, dezbaterea din ședința în care au trecut cele două proiecte de lege.

Update 17.01  În plen se aud fluierături din partea Opoziției.

Update 17.00  Robert Turcescu: ”Astazi strada va spune că v-a luat beția puterii”.

Update  16.56 Dan Barna, președintele USR: ”Când e vorba de o lege a Justiției, iată că stăm după o ședință solemnă să votăm”.

Update 16.51 Raluca Turcan a criticat introducerea pe ordinea de zi a celor două legi:

”Prin aceste două încercări, cea referitoare la funcționarea ANI și cea de modificare a Statutului, arătați că doar mimați decența față de Regele Mihai! În campanie ati spus ca nu veti face legi pentru hoti, dar azi arătați că doar asta vă interesează”, a spus Raluca Turcan.

Update 16.45. Ședința a început. Sunt prezenți 284 de de deputați, adică există cvorum.

......................................................

Despre posibilitatea ca ședința de vot final să aibă loc astăzi se știa încă de dimineață. După ședința comisiei speciale pentru Legile Justiției, Florin Iordache a anunțat că se va decide în ședința Biroului Permanent când va avea loc ședința de plen penntru votul final pentru Legea 303. Mai mult, Iordache a replicat jurnaliștilor: ”Doamnă, noi nu ne organizăm ședințele de Birou Permanent în funcție de protestatari”. 

Florin Iordache a mai precizat că această ședință de vot final ”nu se ține în funcție de proteste” și că Legea 303 are rolul de a întări justiția, nu de a o subordona.

Devansarea sesiunii de vot final, programată iniţial pentru marţi, are legătură cu adoptarea rapidă a Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor şi a Legii care modifică Legea ANI. Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor a fost votată doar pe articole săptămâna trecută, în aproximativ 11 ore de dezbateri în plen, aceasta fiind criticată vehement de Opoziţie.