MENIU

Negocieri pe tema Legii alegerilor locale. UNPR înclină balanța de partea PNL pentru două tururi

Premierul Dacian Cioloş a avut, astăzi, consultări cu partidele parlamentare pe tema modificării Legii alegerilor locale. Primii cu care premierul a discutat au fost liderii PNL, cei care au cerut ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Ulterior, la discuții au intrat liderii social-democraţi, cei care s-au opus ferm schimbării legii electorale și au ameninţat cu boicotarea alegerilor dacă legea va fi modificată. Următorii pe listă au fost liderii ALDE, UNPR, MP și PSRO. Deși la scurt timp după finalizarea consultărilor, UNPR a anunțat, printr-un comunicat de presă, că este împotriva modificării legii pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, la o oră după, purtătoarea de cuvânt a UNPR, Luminița Adam, a anunțat, la Realitatea TV, noua poziție a partidului: UNPR va susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dacă premierul va trimite în Parlament un proiect de lege în acest sens. Practic, reprezentanții UNPR înclină balanța de partea liberalilor, susținuți și de MP și PSRO, care sunt, de asemenea, pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Liderii PSD, ALDE şi UDMR rămân, însă, pe poziţii: nu vor ca legea să se modifice cu doar câteva luni înaintea alegerilor.

UPDATE 16:00 Ulterior declarației făcute în emisiunea "Casa Poporului", la Realitatea TV, Luminița Adam a precizat, pentru presă, că reprezentanții UNPR sunt dispuși să poarte dezbateri pe orice proiect de modificare a legislației electorale.

"Suntem deschiși la discuții cu alegătorii noștri, să ascultăm ceea ce ne spun oamenii și, din punct de vedere legislativ, o lege organică poate fi modificată printr-o altă lege, care trece prin Parlament și nu printr-o altă lege", a spus Luminița Adam.

În ceea ce privește numărul necesar de voturi pentru ca proiectul de lege să treacă în Parlament, actuala majoritate formată din PNL, UNPR, MP și PSRO, în acest caz, ar întâmpina probleme la Camera Deputaților, unde întrunește, la acest moment, cu patru voturi în minus față de numărul necesar.

UPDATE 15:00 Purtătoarea de cuvânt a UNPR, deputata Luminița Adam, a anunțat explicit, luni, în cadrul emisiunii "Casa Poporului", la Realitatea TV, că UNPR sustine alegerea primarilor în două tururi. Concret, dacă premierul Dacian Cioloș va trimite în Parlament un proiect de lege privind modificarea legislației electorale, atunci UNPR va susține alături de PNL acest proiect de lege.

"UNPR ascultă vocea poporului", a transmis Luminița Adam. 

UPDATE 14:30 Președintele PSRO, Mircea Geoană, a declarat, după finalizarea consultărilor, că asistăm "la o încercare disperată a vechiului sistem politic" de a împiedica apariția unei noi generații de partide.

"Este evident că domnul Cioloș nu dorește să scoată cartoful fierbinte pe care cele două mari partide traditionale l-au convenit anul trecut (...) Ne-a confirmat domnul premier Cioloș că nu dorește să folosească instrumente de tip asumarea de răspundere în Parlament sau OUG", a spus Geoană. 

UPDATE 14:00 După ieșirea de la consultări, Traian Băsescu a declarat că sunt necesare alegerile în două tururi, "dar nu așa cum le vede PNL".  

"Trebuie să fie două tururi și la primari, și la președinți de consilii județene", a punctat Băsescu.

UPDATE 13:29 După finalizarea consultărilor cu Dacian Cioloș, liderii UNPR au transmis, printr-un comunicat de presă, că resping propunerea de modificare a legislaţiei electorale.

"UNPR susţine alegerile într-un singur tur de scrutin deoarece acestea sunt prevăzute de o lege organică. Aceasta a parcurs toate etapele, a fost dezbătută, votată în plenul Parlamentului şi promulgată de preşedintele României. UNPR rămâne fidel principiilor pe care le-a afirmat întotdeauna, seriozitate, stabilitate şi consecvenţă şi ca atare respinge propunerea de modificare a legislaţiei", se arată într-un comunicat de presă al UNPR.

UPDATE 13:00 Liderii MP au ajuns la consultări, potrivit Mediafax.

UPDATE 12:30 PNL a transmis un punct de vedere, după încheierea discuțiilor, prin intermediul unui comunicat de presă: "Membrii delegației au insistat asupra faptului că menținerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi în detrimentul legitimității și reprezentativității viitorilor aleși, iar exercițiul democratic ar avea de suferit. PNL reiterează apelul adresat celorlalte formațiuni politice de a respecta principiul democratic al majorității în alegerea primarilor și de a accepta modificarea legislației electorale prin ordonanță de urgență cât mai repede cu putință".

UPDATE 12:19 Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au ieșit împreună de la consultări. În cadrul declarațiilor făcute pentru presă, Dragnea a punctat faptul că Dacian Cioloș le-a spus că exclude și asumarea răspunderii, și adoptarea unei OUG și "că se mai gândește și la altă variantă" în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi. Atât liderul PSD, cât și președintele ALDE au spus că nu sunt împotriva revenirii la două tururi de scrutin, însă consideră că modificarea legislației electorale ar trebui făcută de noul Parlament.

"PSD nu respinge ideea alegerilor locale în două tururi și noi susținem numai că nu acum. Vrem să generăm o discuție despre reformarea sistemului electoral din România, o analiză pe care o poate face eventual noul Parlament și în niciun caz să creăm un precedent atât de periculos încât cu două luni înainte să se modifice sistemul electoral", a spus Dragnea.

UPDATE 11:45 Delegaţia UNPR a început discuţiile cu Dacian Cioloș, potrivit Mediafax.

UPDATE 11:00 Liderii social-democrați discută la această oră cu Dacian Cioloș.

UPDATE 10:00 Liberalii au intrat la negocieri. Partidele nu au mai mult de 30 de minute fiecare. După 10:00 ar trebui să sosească și social-democrații, iar la 11:00 cei din ALDE. Ulterior vor sosi și cei de la UNPR și UDMR, a transmis corespondentul Realitatea TV. 

UPDATE: PNL va avea astăzi, la ora 9:45, o întâlnire cu Dacian Cioloș, la Vila Lac, pentru a discuta despre alegerile locale în două tururi, au declarat surse din PNL, pentru realitatea.net. Din delegația liberalilor vor face parte Vasile Blaga, Adriana Săftoiu, Ilie Bolojan, Ludovic Orban și Gheorghe Flutur, au mai spus sursele menționate.

UPDATE: O delegație condusă de președintele PSRO, Mircea Geoană, se va întâlni, tot astăzi, cu premierul Dacian Cioloș în cadrul consultărilor pe tema modificării legii alegerilor locale, au declarat oficiali ai formațiunii politice, potrivit Agerpres. Întrevederea va avea loc la ora 13.45, la Vila Lac.

PSRO susține că organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin reprezintă un element important care poate contribui la apariția unei noi clase politice, bazată pe criterii de profesionalism și integritate.

"În lipsa unui cadru competițional corect și democratic, cel mai mare risc pentru România este ca anul electoral 2016 să reproducă același sistem de partide, iar cartelul corupției politice și al proastei guvernări să continue să conducă România", se arată într-un comunicat al partidului remis AGERPRES, în data de 18 ianuarie.

PSRO apreciază, totodată, că există timpul necesar organizării alegerilor locale în două tururi, iar costurile necesare pot fi acoperite în patru ani în care administrațiile locale "nu vor mai cheltui pe un tei 2.500 de lei, iar pe o crizantemă 360 lei".

UPDATE: Delegația UDMR va participa, astăzi, la întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș, pe tema modificării alegerilor locale, dar nu este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, au declarat, pentru Agerpres, oficiali din biroul de presă al Uniunii.

''Delegația UDMR condusă de președintele Kelemen Hunor va participa la întâlnirea cu prim-ministru Dacian Cioloș, dar își menține poziția inițială, adică nu este de acord cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin'', au subliniat aceștia.

De asemenea, au mai spus sursele citate, premierul Cioloș va avea în cursul după-amiezii de astăzi întâlnirea săptămânală de lucru cu președintele Klaus Iohannis.