MENIU

Chiţoiu:Sunt într-o situaţie jenantă. După ce am luptat contra grupurilor de interese, să fiu acuzat

Chiţoiu:Sunt într-o situaţie jenantă. După ce am luptat contra grupurilor de interese, să fiu acuzat / Foto: MEDIAFAX

Deputatul PNL Daniel Chiţoiu le-a spus deputaţilor, marţi, în plen că se află în faţa lor "într-o situaţie jenantă", pentru că tocmai el, care a luptat contra grupurilor de interese şi a făcut demersuri pentru întărirea instituţiilor statului, este acuzat că protejează grupuri infracţionale.

"Nu vă ascund faptul că sunt într-o situaţie jenantă în faţa dumneavoastră: eu, care mi-am îndeplinit atribuţiile de serviciu şi am luptat contra grupurilor de interese şi am făcut demersuri pentru întărirea instituţiilor statului, am reorganizat ANAF, Garda Financiară, să fiu acuzat că tocmai eu protejez grupurile infracţionale organizate", a spus Chiţoiu.

El a arătat că este acuzat că a promovat Ordonanţa de urgenţă privind ASF, cu celeritate.

"Această ordonanţă a fost promovată în Guvern ca urmare a angajamentelor luate cu FMI, CE şi BM. Crearea acestei instituţii financiare, ASF, a făcut obiectul discuţiilor cu cele trei instituţii financiare internaţionale", le-a explicat Chiţoiu deputaţilor.

El a arătat că cele trei instituţii financiare internaţionale au impus şi au prevăzut în Memorandumul de înţelegere reducerea numărului de membri în conducerea ASF şi introducerea unor criterii profesionale mai clare. El a mai explicat că a promovat această ordonanţă pentru că a trebuit să fie îndeplinite obligaţiile faţă de aceste instituţii internaţionale şi că ordonanţa nu a fost elaborată de el, personal, şi a obţinut toate avizele necesare.

"Urgenţa, celeritatea promovării acestei ordonanţe sunt justificate de angajamentele cu instituţiile financiare internaţionale", a mai spus Chiţoiu.

El a adăugat că nu există nicio dovadă privind legătură sa cu grupurile infracţionale, nu a fost nici interceptări în acest sens şi a fost acuzat de abuz în serviciu pentru promovarea unui act normativ care a fost înaintat Parlamentului care l-a aprobat fără niciun amendament.

"Nu am nicio legătură şi cunoştinţă privind dosarul profesional al membrilor ASF", a mai spus Chiţoiu.

"De ce pot fi eu acuzat că la o asemenea instituţie au fost prevăzute criterii profesionale? Nu am nicio legătură, nu există nicio dovadă şi nu recunosc nicio vinovăţie adusă de procurorul general", a mai spus Chiţoiu în plen.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat negativ, marţi, cererea ministrului Justiţiei privind începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chiţoiu.

În şedinţa Comisiei juridice s-au înregistrat cinci voturi în favoarea cererii, 16 voturi au fost "împotrivă", patru buletine de vot au fost anulate, iar un vot a fost nul.

Decizia Comisiei juridice a fost luată după audierea lui Daniel Chiţoiu.

Camera Deputaţilor a decis, marţi, să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de plen discutarea solicitării procurorului general privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a deputatului PNL Daniel Chiţoiu.

Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a făcut această propunere, urmând ca solicitarea să fie discutată la punctul 20 al ordinii de zi.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat marţi la finalul reuniunii grupurilor parlamentare ale PNL că deputaţii liberali vor vota în favoarea începerii urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chiţoiu, pentru ca poziţia partidului să nu poată fi interpretată ca o obstrucţionare a justiţiei.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Procurorul general, Tiberiu Niţu, a înaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmărirea penală a lui Chiţoiu.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.

În referatul procurorilor se mai arată că, prin faptele descrise, au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului şi ASF, instituţii cu rol esenţial în garantarea respectării legii şi a principiului transparenţei instituţionale şi care ar trebui să acţioneze exclusiv în interesul public, cât şi lui Daniel George Tudor, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcţia ocupată.

"În acelaşi timp, grupul infracţional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obţinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constând în posibilitatea de a influenţa deciziile autorităţii de supraveghere şi control", potrivit procurorilor.

Mai multe articole despre:
Daniel Chiţoiu ASF Chiţoiu ASF