MENIU

Chiriași celebri din vilele de lux RA-APPS. Lista politicienilor care căpușează sistemul

Vile de protocol RA-APPS

De-a lungul timpului, mai mulți politicieni au beneficiat de vile de protocol. 

Oaza de Scrovistea este destinată Administraţiei Prezidenţiale încă de la începutul anilor ’90. Ion Iliescu a locuit în perioada în care a fost preşedinte aici, pentru că soţiei sale, Nina, îi recomandaseră medicii aerul de Scroviştea. Chiar şi în pauza de mandate dintre 1997 şi 2000, Iliescu a avut acces la Scroviştea.

Lui Victor Ponta îi aparţine dezvăluirea potrivit căreia Liviu Dragnea ar mai fi luat în rezidenţă vila de protocol de la Neptun destinată premierilor în funcţie, ca şi vila de protocol de la Uzlina, în Delta Dunării. „Liviu Dragnea a avut grijă să ia in folosinţă personală şi exclusivă Vila de la Neptun a Prim Ministrului, Vila de la Scroviştea a Preşedinţiei şi Complexul Uzlina din Delta Dunării al RAPPS - deci poate să îi lase din nou pe “amărăştenii” din Teleorman să prinda şi ei un peşte la Belina”, scria Ponta la 6 octombrie 2017.

Mircea Geoană s-a văzut nevoit să plătească, în 2008, pentru vila din Cucu Starostescu, o chirie mărită de 15 ori, de la 200 la 3.153 de euro/lună, bani pe care nu i-a achitat niciodată. Potrivit declaraţiilor lui Geoană, suma respectivă ar fi fost achitată de soacra sa, Margareta Costea. Mircea Geoană a fost un chiriaş de lux în întreaga sa carieră politică. După încheierea mandatului de ambasador în SUA, la întoarcerea în România, Geoană a solicitat vila din strada Pangratti, unde locuise fostul preşedinte Emil Constantinescu.

Cel mai mediatizat caz a fost cel al Mioarei Roman. Familia Roman s-a mutat în vila din Primăverii în 1990, atunci când Petre Roman a devenit premier. Roman a continuat să locuiască la aceeaşi adresă şi după 2000, deşi nu a mai deţinut funcţii publice. Până la sfârşitul anului 2008, fostul premier a plătit o chirie de 400-500 de euro, potrivit Mioarei Roman. După divorţul de Petre Roman, aceasta nu a mai plătit niciun leu la stat, acumulând datorii de peste 350.000 de euro.

Dan Iosif, fostul consilier al lui Ion Iliescu, este un alt caz elocvent de chiriaş care a refuzat să părăsească locuinţa după terminarea mandatului. În 2005, Dan Iosif a fost dat în judecată de RAPPS pentru a fi evacuat, procesul continuând chiar şi după moartea sa.

Pe lista chiriașilor care au primit o locuință de protocol s-au numărat, de-a lungul anilor, nume precum Andrei Păunescu (fiul lui Adrian Păunescu), Illie Ilașcu (fost parlamentar PRM, fost deținut politic), Șerban Nicolae (senator PSD), Remus Pricopie (fost ministru al Educației), Gabriel Cotabiță (cântăreț). 

Mai multe articole despre:
vile de lux raapps vila raapps ra-apps