MENIU

Ce modificări a pregătit Coaliția pentru pensiile speciale. Ce se schimbă prin impozitare progresivă?

Reforma pensiilor speciale a fost până acum o misiune imposibilă

Coaliția a pregătit noi modificări pe reforma pensiilor speciale, care zace în sertarele comisiilor încă de la începutul lunii august, atunci când CCR a declarat proiectul neconstituțional și l-a retrimis în Parlament. Potrivit unor surse, coaliția introduce impozit progresiv și vine cu mai multe modificări la pensiile magistraților, care amenință cu proteste. 

Potrivit unui document obținut de către Realitatea Plus, liderii Coaliției PSD-PNL iau în calcul o serie de modificări care ar trebui să aibă, ca efect, o scădere a așa-numitelor pensii speciale, fie în mod direct, fie prin majorarea unor termene.

Astfel, ar urma ca baza de calcul pentru pensiile magistraților să fie constituită din media veniturilor din ultimii 4 ani, nu ultimele 12 luni.

Pentru pensionare trebuie să fie îndeplinite cumulativ 2 condiții: vechime de cel puțin 25 ani în domeniu, la pachet cu o creștere treptată a vârstei de pensionare.

Aceasta se va majora cu 4 luni/an, astfel încât un magistrat care iese la pensie în 2063 trebuie să aibă 60 de ani.

De asemenea, este avut în vedere un impozit progresiv pe partea de necontributivitate care depășește salariul mediu brut pe economie de 15% pe diferența dintre câștigul net și cel brut și 20% pe ce depășește valoarea câștigului brut, potrivit documentului obținut de Realitatea PLUS.

Mai multe articole despre:
pensii speciale lege modificari pensii nesimtite