MENIU

Ce șanse are moțiunea de cenzură a PNL. Câte voturi le mai trebuie pentru a-l da jos pe Ponta

Mai este o singură zi până la moţiunea de cenzură! Mâine, liberalii vor încerca să dea jos Guvernul Ponta, căruia îi reproşează că a făcut exces de putere prin blocarea alegerilor. Principalele acuzaţii vizează votul prin corespondenţă, un priect legislativ rămas în aer, şi refuzul Executivului de a organiza alegeri parţiale pentru posturile vacante de parlamentari, primari şi preşedinţi de consilii judeţene. Guvernul pică dacă jumătate plus unu dintre senatori şi deputaţi îţi dau acordul, prin vot. 

Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a declarat că "matematica parlamentară", demonstrează că nu sunt şanse foarte mari ca moţiunea de cenzură să treacă. Pe de altă parte, liderul PNL s-ar baza "pe buna-credinţă faţă de propriul electorat a unor parlamentari de la PSD şi UNPR". Potrivit unui calcul, mai sunt nevoie de 92 de voturi pentru a răsturna Guvernul Ponta. 

Sunt 554 de parlamentari în total, iar pentru ca moțiunea să treacă, este nevoie de 278 de voturi. 

Câți parlamentari are Puterea: 

PSD – 260 parlamentari
PLR - PC – 38 parlamentari
Total parlamentari Putere: 298
Minorităţi – 17 parlamentari

Pe câte voturi contează PNL

PNL – 174 parlamentari
PSRO – 12 parlamentari
Total: 186 parlamentari Voturi necesare: încă 92

Structura parlamentară este următoarea la Camera: PSD- 182 de membri,  PNL-112 membri, PC-PLR- 26 de membri, UDMR- 17 membri,  Grupul Democrat și Popular- 14 membri,  Minorități - 17 membri, deputați neafiliați-  19 membri.

Vasile Blaga a fost întrebat, într-un interviu ce şanse are moţiunea de cenzură, matematic, să treacă de votul Parlamentului.

"Dacă ne uităm la matematica parlamentară, aş spune că nu sunt şanse foarte mari, dar, pe de altă parte, totuşi, încă ne bazăm pe buna-cuviinţă şi mai ales pe buna-credinţă faţă de propriul electorat a unora de la PSD şi UNPR. Şi avem de partea noastră partidul domnului Geoană, cu câţi parlamentari are, domnul Fenechiu a semnat cu grupul său moţiunea, am văzut astăzi poziţia nuanţată a UDMR, care a spus că îşi lasă colegii să voteze conform propriei conştiinţe. O să vedem", a spus Blaga, citat de Mediafax

Copreşedintele PNL a fost de asemenea întrebat dacă a avut discuţii cu liderul UNPR, Gabriel Oprea, legat de moţiunea de cenzură. "Am discutat şi răspunsul lui a fost cel care a fost şi public, de altfel, că îl susţine în continuare pe Victor Ponta", a spus Blaga. Liderul liberal a menţionat că a văzut poziţia în timp a lui Gabriel Oprea, aceea de a fi susţinut de fiecare dată guvernele din care a făcut parte.