MENIU

Ce a discutat Sorin Grindeanu cu şeful Comisiei Europene. Ce au stabilit în privinţa MCV

Pregătirile demarate de România în perspectiva preluării primului mandat la Președinția Consiliului Uniunii Europene în 2019 și ridicarea MCV în acest orizont de timp, aderarea la Schengen și adoptarea euro au fost principalele subiecte abordate în cursul întrevederii pe care premierul Sorin Grindeanu a avut-o joi, la Palatul Victoria, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"I-am mulțumit, azi, preşedintelui Jean-Claude Juncker pentru susţinerea acordată României în toți aceşti ani. Am avut o discuţie constructivă, la finalul căreia preşedintele Juncker şi-a exprimat speranţa că MCV va fi ridicat cât mai rapid în cazul ţării noastre", a scris Grindeanu, pe Facebook, unde a postat şi patru fotografii de la întâlnirea cu preşedintel Comisiei Europene. 

Potrivit unui comunicat al Executivului, legat de perspectiva ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare, premierul Sorin Grindeanu s-a declarat convins că dialogul purtat pe această temă cu experți ai Comisiei Europene a adus clarificările necesare pentru ca România să-și poată îndeplini angajamentele asumate.

"În cei zece ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeană, România a avut o abordare predictibilă, constructivă și pro-europeană și suntem hotărâți să facem tot ceea ce ne-am angajat", a declarat Grindeanu, citat în comunicat, adăugând că aderarea la UE a adus foarte multe beneficii României. Sursa citată precizează că premierul a menționat, totodată, faptul că România este pregătită deja de câțiva ani, din punct de vedere tehnic, pentru aderarea la Schengen, anunţă Agerpres. 

El a prezentat și progresele făcute în ultimele două luni în privința subvențiilor pentru fermieri și a pledat pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), intenția României de a-și depune candidatura în acest sens fiind deja exprimată oficial printr-un memorandum aprobat de Guvern.

"La rândul său, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a dat asigurări în privința determinării Guvernului de a menține ținta de deficit de 3% din PIB", se arată în comunicat. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat progresele făcute de România, exprimându-și încă o dată speranța că va fi primită în Schengen și că îi va fi ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare înainte de preluarea mandatului la președinția Consiliului Uniunii Europene, menționează sursa citată. La întrevedere au mai participat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, și comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.