MENIU

CCR a publicat motivarea deciziei în cazul Dan Șova: Senatul este obligat să redacteze hotărârea

CCR a publicat motivarea deciziei în cazul Dan Șova: Senatul este obligat să redacteze hotărârea

Curtea Constituțională a publicat motivarea în cazul votului pentru cererea de arestare a lui Dan Șova, anunță Realitatea TV, în care se precizează că Senatul este obligat să redacteze o hotărâre în urma votului, întrucât, altfel, procedura nu este finalizată, pentru că nu poate fi publicată în Monitor. Ca urmare a redactării hotărârii, Opoziția va putea să conteste votul pentru Dan Șova la CCR. Inițial, decizia CCR a fost dată de către judecătorii contituționali pe 8 aprilie. 

Curtea Constituţională a publicat astăzi motivarea deciziei privind conflictul juridic în cazul lui Dan Şova, semnalat de Consiliul Suprem al Magistraturii. Practic, cei de la CSM au atras atenţia că după ce senatorii au respins cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive, Senatul nu a emis şi un act juridic prin care să consfiinţeasca acest lucru. 

"Faptul că Senatul a transmis o simplă comunicare, care nu echivalează cu o hotărâre, constituie în fapt un refuz de soluţionare a cererii formulate de ministrul justiţiei cu privire la încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova, aspect care situează în mod clar Senatul în conflict juridic de natură constituţională cu autoritatea judecătorească", spun judecătorii Curţii Constituţionale. 

Tot cei de la CCR mai spun că „dacă s-ar fi respectat cerinţa majorităţii voturilor membrilor prezenţi este evident că cererea privind încuviințarea reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova întrunea numărul necesar de voturi". Prin urmare, Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie prin care a decis cu privire la imunitatea lui Sova. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Odată redactată hotărârea, ea va putea fi şi atacată la Curtea Constituţională. Lucru pe care liberalii au anunţat deja că au de gând să-l facă. 

Ce scria în decizia dată de CCR

Precizăm că Curtea Constituţională (CC) a decis, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.

Curtea Constituţională precizează în decizie că Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015, prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o pubica în Monitorul Oficial al României. Decizia CC este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Senatului.

"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Senatul României, declanșat de refuzul acestuia din urmă de a redacta și publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în plenul Senatului. Senatul are obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința plenului din 25 martie prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviințare a arestării senatorului Dan-Coman Șova, de a comunica hotărârea autorităților publice competente și de a o publica în Monitorul Oficial al României. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum și Ministerului Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Senatului României", se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, de Curtea Constituţională.

CCR, decizie în cazul Şova: Există un conflict între puterile statului

Totodată, în cazul sesizării președintelui Klaus Iohannis, Curtea, cu unanimitate de voturi, a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public - PÎCCJ și CSM, pe de o parte, și Parlament, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte, generat de omisiunea Camerei Deputaților și a Senatului de a modifica dispozițiile art.24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, respectiv dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului.

De asemenea, Curtea Constituţională a respins contestația PNL ca devenită inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate având ca obiect dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului.

Care a fost rezultatul votului pentru Șova

Pe 7 aprilie, scrie agerpres.ro, plenul Camerei Deputaților și Senatului a decis cu 292 de voturi "pentru" și un vot "împotrivă", că urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a unui parlamentar pot fi aprobate cu votul majorității deputaților sau senatorilor prezenți la ședință.