MENIU

Cazul familiei Bodnariu. Iohannis: Susțin eforturile autorităților române și ale Guvernului României

Președintele Klaus Iohannis are o primă reacție în cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost luați de autoritățile norvegiene. Într-o postare pe contul său de Facebook, șeful statului a asigurat că urmărește cu mare atenție acest caz și că susține eforturile autorităților române și ale Guvernului României "de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetățenii români". 

"Urmăresc cu mare atenție și preocupare ceea ce se întâmplă familiei Bodnariu în Norvegia. Susțin eforturile autorităților române și ale Guvernului României de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetățenii români, oriunde s-ar afla ei", a scris Klaus Iohannis.

 

Tot astăzi și Guvernul României a avut o primă poziție pe acest caz. Premierul Dacian Cioloş urmăreşte personal mersul acestei anchete, iar partea română face toate demersurile pentru lămurirea situaţiei într-un timp cât mai scurt. Sunt principalele mesaje transmise de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, pe tema familiei mixte româno-norvegiene, care şi-a pierdut copiii la finalul anului trecut.

"Vorbim de cetăţini care acum se îndreptă spre Ambasada Românei şi solicită o implicare a autorităţilor române. Sperăm într-o clarificare rapidă a situaţiei, în interesul copiilor, fără inflamarea situaţiei, în baza bunelor relaţii pe care România le are cu Norvegia", a afirmat Dan Suciu.

Totodată, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, declara, luni seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", că doar implicarea consulului, în acest caz, reprezintă un pas prea mic și sublinia faptul că "nicăieri în această lume, copiii, minorii mai ales, nu pot fi separați de familie fără o hotărâre judecătorească". În viziunea sa, avem de-a face cu un conflict de legi.

Cei cinci minori ai soţilor Bodnariu au fost luaţi de către Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, după ce fetiţele mai mari ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi.

Marius Bodnariu, tatăl celor 5 copii luaţi de Protecţia Copilului din Norvegia, despre drama familiei