MENIU

Câţi senatori şi deputaţi au mers la Parlament pentru a-şi prelua mandatele

Deputații aleși pentru legislatura 2016 - 2020 au venit, luni, la Parlament, să-și îndeplinească formalitățile necesare preluării mandatului de parlamentar.

În acest scop, în sala Comisiei juridice a fost amenajat un centru de primire care va funcționa în fiecare zi, până la finalizarea procedurilor. Fiecare deputat prezintă certificatul doveditor al alegerii sale în calitatea de parlamentar și, apoi, într-un mini-studiou foto amenajat este fotografiat pentru site-ul Camerei. Ajutați de membri ai staff-ului, deputații completează și depun fișele cu datele personale. Aceștia mai depun un CV, precum și o declarație pe propria răspundere în care menționează dacă au fost sau nu lucrători sau colaboratori ai Securității.

Totodată, conform Legii 176/2010, deputații își completează declarațiile de avere și de interese, termenul depunerii fiind însă de 30 de zile din momentul validării mandatului. Aleșii își preiau cartela de vot, legitimația de deputat, insigna, telefonul de serviciu și o mapă care conține Regulamentul Camerei Deputaților, cel comun al Senatului și Camerei, Constituția, Statutul deputaților și senatorilor, Normele pentru utilizare și justificare a sumei forfetare pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare, precum și un Ghid practic.

Printre deputații care își preiau pentru prima dată mandatul se află Nicușor Dan (USR), Robert Turcescu (PMP), Sorin Cîmpeanu (ALDE), Alexandra Corina Bogaciu (PSD). Au venit și parlamentari cu vechime, printre care Varujan Vosganian (ALDE), Victor Ponta (PSD), Gabriel Andronache (PNL), Ioan Munteanu (PSD), Ovidiu Raețchi (PNL), Liviu Dragnea (PSD). "Turul mi-a trezit nostalgia școlilor de vară pe care le organizam ca matematician și în prima zi, în primele ore, făceam un tur ca ăsta și ni se dădea un material, acces la internet.

Au fost funcționarii Camerei foarte drăguți, care ne-au spus fiecare cu ce pot să ne ajute. Lucru care m-a interesat pe mine cel mai mult — există o bibliotecă, există un departament de oameni care să ne ajute în procesul legislativ, inclusiv cu comparație cu celelalte țări", le-a declarat Nicușor Dan jurnaliștilor. Liberala Mara Calista, aflată tot la primul mandat, și-a exprimat dorința de a activa într-una dintre comisiile de muncă, educație sau egalitate de șanse. "Este un tur foarte bine organizat. În fiecare birou mi s-a spus exact ce am de făcut. Am depus toate documentele. După cum ați observat, am ieșit vie și nevătămată și cu un mandat sper eu de mâine validat ca să fie totul în regulă", a subliniat aceasta.

Mara Calista, ales deputat de Teleorman, a arătat că inițiativele pe care le va susține vor viza dezvoltarea segmentului economic în județul Teleorman.

"Aici este cea mai mare problemă, implicit crearea de locuri de muncă. Pe aceste două paliere, dacă ne concentrăm într-o primă fază, acest județ poate ajunge destul de departe", a adăugat ea. Victor Ponta a venit și el să îndeplinească formalitățile pentru preluarea mandatului. "La mine nu era așa greu. E al patrulea mandat. Le mulțumesc celor din Gorj că m-au votat a patra oară și acum trebuie să avem grijă de ei că știți foarte bine, din păcate, Guvernul care pleacă lasă energia, și în special energia din Hunedoara, o lasă pe butuci și o să fie foarte greu de salvat locurile de muncă. Vorbim de vreo 15.000 de oameni în Gorj și de vreo 10.000 în Hunedoara", le-a spus el jurnaliștilor.

Mai multe articole despre:
0 Senat măsuri PSD Camera Deputaţilor anunţ decizii