MENIU

Candidaţii la CNSAS, validaţi de parlamentarii jurişti, fără audieri. Propunerea PSD, controversată

Toți candidații propuși pentru Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii au fost validați de comisiile juridice din Parlament fără a fi audiați, așa cum era programat, după ce presedintele comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a precizat că grupurile parlamentare s-au înțeles deja pe nominalizări, CV-urile sunt depuse, iar comisiile oricum nu pot cenzura dreptul plenului de a vota.

Atunci când deputatul USR Stelian Ion a insistat totuși să fie o "minimă audiere" și i-a adresat o întrebare privind implicarea lui Cazimir Ionescu, propus de PSD, în dosarul Mineriadei, și dacă acest lucru ar afecta imaginea CNSAS, în apărarea acestuia a sărit deputatul Florin Iordache. Candidații au fost prezenți la ședința comisiilor.

Noul Colegiu al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii urmează să fie validat miercuri, prin vot, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Cazimir Ionescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Militar în iunie 2017 pentru crime împotriva umanităţii în dosarul Mineriadei din 1990, scrie g4media.ro. Ionescu face parte şi acum din Colegiul CNSAS, dar mandatul său a expirat. El a fost trimis în judecată pentru faptele săvârşite în calitate de vicepreşedinte al primului parlament post-revoluţionar (Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională - CPUN). La Mineriada din 13-15 iunie 1990 au murit împuşcaţi 4 persoane, alte 1.338 de persoane au fost bătute sau torturate.