MENIU

Călin Popescu Tăriceanu, prima reacţie după demisia lui Oprea din Senat

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că demisia lui Gabriel Oprea din Parlament este "un gest bine-venit".

"Salut gestul domniei sale. Cred că, în contextul actual, gestul domniei sale este foarte bine-venit", a declarat, vineri, Tăriceanu.

Acesta a explicat că a existat o solicitare privind reluarea votului senatorilor pe cererea DNA care a fost înregistrată la Cabinetul președintelui Senatului, însă, odată cu demisia lui Oprea, aceasta ar rămâne fără obiect.

"În mod normal, aceste chestiuni ar trebui să intre pe procedura parlamentară, și anume, luni, în BP să fie discutată această cerere, să fie repartizată Comisiei juridice care urmează să vină cu un punct de vedere, iar plenul este suveran. Dar din moment ce domnul Oprea și-a dat demisia, atunci această cerere probabil că nu mai are sens. Eu am discutat și cu colegii mei și am spus că, dacă avem o bază regulamentară pentru reluarea votului, eu sunt favorabil acestei idei", a spus Tăriceanu.

Referitor la declarația președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia parlamentarii nu au înțeles că nu Senatul trebuie să decidă vinovăția sau nevinovăția unui om, Tăriceanu a precizat că, "pe lângă imunitate, ar trebui să se discute și impunitatea unora".

"În România, un lucru se întâmplă cert — nu știu dacă unii au avantajul imunității, dar alții au în mod precis avantajul impunității. (...) Fără să fac vreo discuție polemică cu președintele, vreau să vă spun că, în România, noțiunea de imunitate văd că nu este înțeleasă în dimensiunea ei politică și constituțională. Imunitate parlamentară există în toate țările, parlamentarii nu au imunitate decât în fața arestării și percheziției, în rest nu au imunitate", a mai spus acesta.