MENIU

Calcule pentru votul privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Dan Şova. Cum pot vota colegii săi

<p>Dan Şova a auzit din presă de master-plan</p>

La votul pentru încuviinţarea urmăririi penale a lui Dan Şova este nevoie de majoritate simplă, adică de votul senatorilor prezenţi în sală, şi nu de majoritate calificată. Dar, pentru ca votul să fie validat este nevoie de cvorum de şedinţă. Cu alte cuvinte este nevoie ca cel puţin 84 de deputaţi să fie prezenţi în sală, iar dintre aceştia, cel puţin jumătate trebuie să voteze pentru încuviinţarea urmăririi penale, ca să poate fi reţinut ulterior. Astfel, după ce PSD a anunţat că va vota petru încuviinţarea cererii, votul favorabil reţinerii pare doar o formalitate. Ar fi nevoie de cel puţin 43 de voturi pentru încuviinţare. În toate scenariile pare că Dan Şova va fi dat pe mâna Justiţiei de către colegi.

În total sunt 166 de senatori. Deci este nevoie ca ca cel puţin 84 de senatori să fie prezenţi, dintre aceştia, cel puţin 44 trebuie să voteze favorabil pentru ca Şova să poată fi urmărit penal şi apoi reţinut.

PSD are 66 de senatori: PNL, 59, UNPR: 13 UDMR: 8  ALDE: 15. Mai sunt 5 senatori neafiliaţi ai grupului PND.

Astfel, chiar dacă UNPR şi ALDE ar vota împotriva cererii, voturile ar fi insuficiente: sunt doar 28.  Singura şansă este ca restul de voturi împotrivă, până la 43, să vină de la PSD.

Reamitim că enatorul Dan Șova a fost adus joi cu mandat la DNA, acolo unde a fost audiat într-un dosar de corupție în care este implicat și directorul general al CET Govora. Procurorii anticorupție îl cercetează penal pe Dan Șova în această cauză. Potrivit oamenilor legii, senatorul ar fi primit 100.000 de euro mită.

Șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat procurorul general pentru a cere președintelui Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova.

 Cum se vozează cererile DNA în Senat

Plenul Senatului a validat în luna martie decizia luată de Comisia de Regulament care a modificat articolul 173 din Regulament, stabilind că ”Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi” şi înlocuind astfel prevederea potrivit căreia decizia se lua cu votul majorităţii ”membrilor Senatului”.

Decizia de modificare a Regulamentului a fost luată în plen cu 109 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere.

Astfel, pe viitor, cererile de reţinere şi arestare a unui senator vor fi aprobate cu voturile majorităţii senatorilor prezenţi şi nu cu jumătate plus unu din voturile tuturor senatorilor, aşa cum era reglementat până acum în Regulament.

 
Mai multe articole despre:
DNA Senat măsură Dan Şova cum se va vota