MENIU

Băsescu: Sunt oameni corupţi în servicii. Ştiu un general SRI care are multe reclamaţii

Traian Băsescu lansează acuzaţii grave. În contextul scandalului HexiPharma, Traian Băsescu susţine că există ofiţeri din serviciile secrete care se implică în afaceri ilegale. Fostul şef al statului spune însă că neregulile din servicii sunt acoperite de procurorii militari, singurii care au dreptul să-i cerceteze pe ofiţeri. „M-am uitat la reclamaţii făcute unor înalţi ofiţeri de prin SRI. Se închid dosarele instantaneu“, susţine Băsescu, care anunţă noi dezvăluiri.

Prezent aseară într-o emisune la B1 TV, fostul preşedinte Traian Băsescu a fost întrebat despre legăturile dintre HexiPharma şi servicile secrete.

„Este un caz spectaculos prin dezvoltările pe care le-a luat şi prin direcţiile în care s-a împrăştiat. Declaraţiile doamnei Condrea cred că trebuiesc privite cu o oarecare rezervă. Că-i (Dan Condrea - n.r.) ofiţer SIE, că SRI îi ucide copilul, ba am aflat şi de un ofiţer SPP care spunea că a existat şi în timpul mandatului meu. N-a existat acel ofiţer. Dar este clar că familia Condrea a trăit într-un astfel de mediu, într-un mediu cu oameni din servicii. Este limpede. În acelaşi timp, aceşti oameni probabil i-au şi ajutat să pornească, să dezvolte afacerea. Formularea că e «firma serviciilor» este greşită. Serviciile nu se implică, dar oameni din servicii, care sunt şi corupţi, şi avizi de bani, şi dornici să lase moşteniri copiilor se bagă. Beneficiază de informaţie, beneficiază de influenţă şi mai calcă strâmb. Şi nu sunt puţine cazurile în serviciile secrete când sunt ofiţeri care... Dar, atenţie, nu serviciile calcă strâmb. Ei (serviciile -n.r.) încearcă să-i mai elimine. Nu reuşesc întotdeauna, iar pe alţii îi mai şi lasă“, a spus Traian Băsescu.

Fostul şef al statului acuză că procurorii militari muşamalizează cazurile de corupţie din servicii.

„Eu m-am uitat la reclamaţii făcute unor înalţi ofiţeri de prin SRI. Se închid dosarele instantaneu de către procurorul militar, cel puţin asta este politica în ultima vreme. Unui general SRI, şi eu ştiu un general care are multe reclamaţii şi toate se îngroape la Parchetul Militar. Probabil că foarte curând o să vorbesc public“, a anunţat fostul preşedinte. Traian Băsescu crede că singura soluţie este ca serviciile să fie controlate în mod real şi să fie demilitarizate.

Asta ar însemna ca posibilele reclamaţii pe cazuri de corupţie să fie cercetate de procuorii DNA, nu de procurorii militari.

„În februarie 2006, în CSAT s-a dat ultimul aviz pentru demilitarizarea serviciilor de informaţii, pentru că atunci nu ar mai merge reclamaţiile oamenilor din servicii către procurorul militar, care e şi mai mic în grad, ci ar merge la doamna Kovesi. În aprilie, legile au fost trimise de Guvern la Comisia comună SRI-SIE. Acolo (în legi-n.r.) era şi reorganizarea serviciilor secrete, şi demilitarizarea lor, şi controlul asupra serviciilor secrete, pe o nouă abordare, pentru că noi acum avem legile servicilor secrete din 1991. Dar cine a reuşit să blochezae aceste proiecte de legi? Cel cu gura cea mai mare era Stroe (Radu Stroe, deputat PSD, la acea vreme deputat PNL şi preşedintele Comisiei parlamentare de control a SRI - n.r). De 10 ani, proiectele sunt la Comisie. Legile de demilitarizare sunt acolo, le-au îngropat exact cum mafia din sănătate a îngropat legea sănătăţii“, a conchis fostul preşedinte.

Mai multe articole despre:
0 alegeri măsuri Traian Băsescu preşedinte decizii PMP