MENIU

Băsescu: OUG privind autorizaţia de construire pe terenuri necadastrate, riscantă

Băsescu: OUG privind autorizaţia de construire pe terenuri necadastrate, riscantă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că Ordonanţa Guvernului prin care companiilor petroliele li se permite să obţină certificat de urbanism şi autorizaţie de construire pe terenuri care nu sunt cadastrate şi nu sunt înscrise la Cartea Funciară este "riscantă".

Preşedintele Băsescu a declarat, în cadrul unei conferinţe anuale a agricultorilor, că a văzut în Monitorul Oficial o Ordonanţă de Urgenţă care i se pare "riscantă", prin care companiilor petroliele, fie că sunt româneşti sau străine, li se permite să obţină certificat de urbanism şi autorizaţie de construire pe terenuri care nu sunt cadastrate şi nu sunt înscrise la Cartea Funciară.

"Avem în România companii petroliere care exploatează puţuri de petrol atâta timp cât aproape vine prin presiune şi cu foarte puţine cheltuieli. Cum trebuie să cheltuiască puţin mai mult, ca să extragă ţiţeiul sau gazele, abandonează puţul. Noi avem în România suprafeţe uriaşe care nu sunt cadastrate şi nu sunt înscrise la Cartea Funciară", a spus Băsescu.

El a menţionat că se pune "placa crizei energetice, predictibile, ca urmare a crizei din Ucraina".

"Vă asigur că România are posibilitatea să îşi crească producţia şi de gaze şi de ţiţei în aşa fel încât întâmplările din Ucraina să nu ne afecteze şi, sub emblema acestei poveşti, să lăsăm să apară un haos în care vom vedea sonde de instalaţii, de foraj, pe terenuri care nici măcar nu se ştie cine este îndreptăţit, în mod legal, să negocieze şi să ia nişte bani pentru închirierea lor", a explicat Traian Băsescu.

Şeful statului a menţionat că "povestea cu «se dă autorizaţie de construire temporară» nu funcţionează". "Cum mai scoţi tu sonda, după ce au băgat-o în pământ. Vor face contestaţie şi acolo va rămâne îngropată chestiunea de proprietate", a adăugat Băsescu.

El le-a transmis agicultorilor să se uite cu atenţie la această Ordonanţă, pentru că "nu există niciun stat al Uniunii Europene cu o asemenea abordare".

Băsescu a mai spus că, deşi este de acord cu faptul că trebuie să ne mărim capacitatea de a ne asigura resursele, în aşa fel încât să devenim independenţi, acest lucru nu trebuie făcut "hăituind proprietarul de teren şi neconsiderându-i drepturile".

Companiile care şi-au bugetat lucrări de investiţii vor primi o autorizaţie de construcţie temporară, până la emiterea cadastrului, în baza unei ordonanţe de urgenţă, a anunţat premierul Victor Ponta, în şedinţa din 6 mai a Guvernului.

El a explicat că, astfel, proiectele de investiţii nu vor mai fi blocate până la obţinerea cadastrului, un proces care durează foarte mult şi că de această măsură vor beneficia în principal marile companii din sectorul energetic, precum Romgaz, Transgaz, Petrom, Transelectrica.

"Este o ordonanţă care sprijină toate marile companii în special în energie, dar nu doar în energie, care au lucrări bugetate de investiţii şi care nu primeau autorizaţiile de construcţie - Romgaz, Transgaz, Petrom, Transelectrica - pentru că nu aveau cadastru, Ori, prin această ordonanţă, în mod temporar, obţin autorizaţii până când se obţine cadastru, un proces care ţine, din păcate, foarte mult şi care nu poate opri toate investiţiile pe care le au deja bugetate toate companiile de profil", a spus Ponta.

Ordonanţa de urgenţă va completa în acest sens Legea 50/19991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

La finalul şedinţei de marţi, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că ordonanţa reglementează modalitatea de identificare, prin număr de tarla şi de parcelă, a terenurilor cuprinse în perimetrele de explorare/prospectare/exploatare a resurselor minerale, petrolului şi gazelor naturale, care nu sunt înscrise în evidenţele de cadastru şi carte funciară, pentru emiterea certificatului de urbanism/ autorizaţiei de construcţie pentru executarea de lucrări de construcţii necesare derulării operaţiunilor.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu preşedinte construcţie cadastru