MENIU

Băsescu, la aniversarea UNARTE:Arta românească a continuat să existe în ciuda presiunilor totalitare

<p>Traian Băsescu. Foto: Mediafax Foto</p>

Preşedintele Băsescu a transmis miercuri un mesaj cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înființarea Universității Naționale de Arte din București, arătând că este important de amintit faptul că arta româneascã a continuat sã existe, în ciuda ideologiei și a presiunilor politice totalitare.

Potrivit şefului statului, manifestãrile prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la înființarea Universitãții Naționale de Arte din București (UNARTE) conturează un moment important în istoria învățământului superior din România într-un domeniu care a dat nume sonore și opere de artă remarcabile, impunând, astfel, identitatea țării noastre în conștiința europeană.

“Împărășesc emoția acestei aniversări și, în același timp, doresc să îi felicit pe reprezentanții Universității, profesori și absolvenți deopotrivă, care au știut să confere acestui moment o însemnătate aparte, prin organizarea unor evenimente culturale de înaltă ținută, în parteneriat cu instituțiile culturale din România, și prin prezența la București a unor artiști importanți care fac cunoscută arta românească întregii lumi”, scrie preşedintele Traian Băsescu în mesajul aniversar.

Şeful statului precizează că omagiem astăzi fondarea unei instituții în cadrul căreia și-au găsit cea mai bună cale de exprimare cultura, spiritualitatea și creativitatea unui popor, a unei națiuni şi adaugă faptul că Universitatea Naționaă de Arte din București se înscrie în eforturile de a moderniza și de a ridica la standard european învățământul superior românesc.

“Grație acestei inițiative educaționale, artiștii români au șansa de a intra într-un dialog rodnic cu artiștii europeni, împărtășind publicului larg, prin vocația lor, valorile unei Europe care și-a manifestat, încă de la originile sale, nevoia de a se defini prin Artă. În acest moment de sărbătoare este important să amintim faptul că arta românească a continuat să existe, în ciuda ideologiei și a presiunilor politice totalitare. Aniversarea de astăzi și afinitățile profunde, păstrate și cultivate între arta românească și arta europeană, dovedesc faptul că rezistența prin cultură rămâne o formã privilegiată de perpetuare a valorilor profunde care ne definesc”, se mai arată în mesajul preşedintelui.

Traian Băsescu îşi exprimă speranța că “această bogăție a viziunilor artistice și a stilurilor abordate de școala românească de arte va fi continuată de tinerii artiști care, prin vocația și talentul lor, vor trebui să confirme în viitor profunzimea culturii noastre și a modelelor care, de la arta clasică la avangardă, au inspirat-o și i-au conferit perenitate”.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu cultură preşedinte artă UNARTE