MENIU

Băsescu: Există riscuri de securitate în Republica Moldova. Soluţia, integrare în UE

Traian Băsescu face declaraţii de presă despre criza rusească

"Există riscuri de securitate în Republica Moldova. Soluţia, integrare în UE", a declarat preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti.

Principalele declaraţii ale lui Băsescu:

Rusia a anexat un teritoriu care aparţinea unui stat suveran şi independent. Sigur că un astfel de eveniment nu poate decât să creeze îngrijorare pentru ţările din regiune. Securitatea regională este la fel de importantă şi pentru un stat ca Rep. Moldova şi pentru un stat ca România.

Dincolo de îngrijorare, trebuie să luăm şi măsuri care să prevină evenimente ca cele cum s-au petrecut între Rusia şi Ucraina. Soluţia pentru garantarea securităţii Rep. Moldova e accelerarea procesului de integrare în UE. Nu e o soluţie mai bună decât integrarea în UE.

I-am promis domnului Timofti că voi susţine ca în cel mai scurt timp Rep. Moldova să primească o perspectivă europeană garantată. Mi-am asumat ca la următorul Consiliu să ridic din nou această problemă.

Cu certitudine, problemele de securitate ale Moldovei au fost analizate în discuţiile cu Timofti. România trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de securitate pentru Rep. Moldova.

Dincolo de aceste lucruri care vizează regiunea, drumul către UE, am discutat şi relaţia bilaterală. Nu aş mai repeta proiectele arhicunoscute. Proiectul care vizează gazoductul Iaşi Ungheni îşi continuă drumul spre realizare.

Ama vut discuţii preşedintele CE. Există o deschidere la CE pentru a cofinanţa proiecte. Birocraţiile de la Bucureşti şi Chişinău trebuie să devină eficiente.