MENIU

Băsescu: Categoric va fi o creștere a prezenței militare NATO în România

Băsescu: Categoric va fi o creștere a prezenței militare NATO în România / Foto: MEDIAFAX

Președintele Băsescu a afirmat, joi, că NATO își va crește prezența militară în România și a adăugat că se va produce o repoziționare în viitor.

"Rusia nu mai este considerată partenerul nostru, pentru că Rusia a fost considerată, a avut statutul de partener al NATO, de partener al UE. Federația Rusă, pentru mulți ani de acum înainte, va fi considerată o amenințare la adresa statelor democratice prin comportamentul ei. Nu aș vrea să vă dau lista motivelor, că este lungă. Dar, pentru România, odată schimbată abordarea vizavi de Rusia, rămâne o altă realitate: România va rămâne, pentru mult timp, țară de graniță a NATO și a UE. (...) O țară de graniță între Uniunea Europeană, NATO, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe de altă parte, trebuie să fie o țară extrem de puternică și asta au înțeles și americanii, și marile puteri europene", a afirmat șeful statului la o emisiune B1 TV.

El a subliniat că țările de graniță trebuie consolidate și că se vor face eforturi atât naționale, cât și din partea aliaților, în anii următori.

Președintele Băsescu a arătat că în mod categoric va fi o creștere a prezenței militare NATO în România.

"Marele risc este dacă această țară va fi coruptă, deci va fi o țară în care să nu ai încredere, sau va fi o țară în care să poți avea încredere. Este fundamental ca instituțiile statului român să facă demonstrația că nu pot fi corupte nici de Voiculescu, nici de Ghiță, nici de alți oameni de afaceri importanți. (...) Al doilea aspect este — nu aș spune, că nu vreau să fie greșit înțeles — moralul populației. Trebuie să ai o națiune viguroasă la frontieră, iar propaganda care distruge moralul unei populații este de natură de a-i afecta chiar securitatea națională. Asta nu înseamnă ca nu trebuie criticată puterea. Trebuie criticată, dar nu propagandă distructivă", a completat șeful statului.