MENIU

Băsescu, atac dur la Ponta şi la procurorul general. Acuză presiuni politice în Dosarul Nana

Băsescu, atac dur la Ponta şi la procurorul general. Acuză presiuni politice în Dosarul Nana

Premierul Victor Ponta face presiuni politice în cazul Nana! Acuzaţia este lansată de fostul preşedinte Traian Băsescu. Declaraţiile fostului sef de stat vin după ce CSM i-a sesizat pe inspectorii judiciari pe motiv că Traian Băsescu ar fi pus la îndoială independenţa şi imparţialitatea procurorilor. Băsescu a acuzat presiuni politice după ce procurorii au pus sechestru pe terenurile familiei de la Nana.

"Dacă dumneavoastră sau vreun procuror poate să-mi spună că n-a existat o comisie parlamentară... sau asta e comisie tehnică. Deci a fost o acţiune politică iniţiată de premier, materializată printr-o comisie parlamentară. Comisia parlamentară nu înseamnă acţiune politică? Dacă domnul Niţu crede că a venit vremea în care nimeni să nu îndrăznească să mai exprime vreun punct de vedere că dânsul are sensibilităţi, îl anunţ că nu voi ţine cont de sensibilităţile domniei, mai ales când minte", le-a spus Băsescu jurnaliştilor.

În context, fostul președinte a spus că știe ce înseamnă "minciuna politică în care se implică instituțiile statului", adăugând că ar dori să nu se mai întâmple acest lucru în ceea ce-l privește.

"Știu ce înseamnă minciuna politică în care se implică instituțiile statului și aș vrea să nu se mai întâmple acest lucru în ceea ce mă privește. Am avut o experiență de circa 18 ani, în care niște minciuni politice au fost preluate de instituțiile statului, iar eu am rămas omul care a vândut flota, fără ca cineva, în acești 18 ani, să arate măcar un singur contract de vânzare-cumpărare semnat de mine, sau o singură aprobare pentru o singură navă, semnată de ministrul Transporturilor Traian Băsescu. Nimeni nu a vrut să știe că flota a fost transferată în 1992 la Fondul Proprietății de Stat (FPS) și FPS și-a făcut misiunea pentru care a fost înființată. A privatizat, a vândut. De aceea, nu aș vrea să mai trec printr-o astfel de poveste stimulată de politic și pe urmă 20 de ani să încerc să conving că a fost o minciună politică preluată de instituții mai mult sau mai puțin obediente (...)", a afirmat Băsescu, potrivit Agerpres

De asemenea, fostul șef al statului a spus că, potrivit Codului Penal, înainte de a se pune sechestru pe terenurile de la Nana ar fi trebuit să se facă un proces-verbal care să determine valoarea pământului și observațiile celui împotriva căruia se pune sechestru.

"Eu am aflat direct prin adnotarea făcută în Cartea Funciară. Când s-a cumpărat pământul, s-a cumpărat în aceeași bază, Cartea Funciară, unde arăta că pământul e liber de orice obligație", a spus Traian Băsescu.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sesizează Inspecția Judiciară în urma apelului public al conducerii Ministerului Public față de declarațiile fostului președinte Traian Băsescu referitoare la dosarul care are ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate și arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, județul Călărași.

Acuzaţiile întăresc declaraţiile făcute de fostul preşedinte săptămâna trecută, pe Facebook. Traian Băsescu vorbea şi atunci de acţiuni politice îndreptate împotriva sa.

Inspectorii judiciari au anunţat deja că vor analiza în ce măsură declaraţiile fostului preşedinte faţă de ancheta dispusă în dosarul Nana afectează independenţa şi credibilitatea justiţiei.

Parchetul General a fost instituţia care a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru apărarea reputaţiei profesionale a procurorilor care lucrează la acest caz.