MENIU

Băsescu: Acordul de la Geneva nu e suficient de clar legat de responsabilităţile privind Ucraina

Băsescu: Acordul de la Geneva nu e suficient de clar legat de responsabilităţile privind Ucraina / Foto: MEDIAFAX

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a citit cu atenţie Acordul de la Geneva, iar poziţia României este că actul nu a fost suficient de clar pentru a asigura obligaţii celor care au responsabilităţi privind situaţia Ucrainei.

Preşedintele a declarat despre funcţionarea Acordului de la Geneva cu privire la Ucraina, că l-a analizat cu atenţie.

"Punctul nostru de vedere, care este şi confirmat de ping-pongul care se face între diverse capitale, că nu a fost suficient de clar pentru a crea obligaţii ccelor care pot să adigure revenirea la normalitate a Ucrainei", a declarat Traian Băsescu.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a acuzat joi Rusia că nu a făcut "niciun pas" în direcţia aplicării acordului de la Geneva privind detensionarea situaţiei din Ucraina.

Liderii ucraineni "începând din prima zi" şi-au respectat angajementele asumate la Geneva, a adăugat Kerry, acuzând Rusia că depune "eforturi exagerate pentru a sabota activ procesul democratic" din Ucraina.

"A trecut deja o săptămână, dar Rusia nu a făcut niciun pas în aplicarea acordului de la Geneva . Niciun oficial rus (...) nu a apărut la o televiziune din Ucraina pentru a-i îndemna pe separatişti să susţină o detensionare a situaţiei, să lase armele jos şi să părăsească clădirile ocupate", a denunţat secretarul de Stat american.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat vineri SUA că vizează denigrarea Rusiei şi a apreciat drept "inacceptabil" tonul folosit de omologul său american John Kerry în privinţa crizei din Ucraina, relatează AFP.

Ministrul Lavrov a afirmat că "propaganda americană" urmăreşte "denigrarea Rusiei, denigrarea celor care protestează faţă de acţiunile ilegale ale autorităţilor de la Kiev, care intenţionează să interzică limba rusă şi să-i prezinte pe toţi ruşii şi rusofonii drept inamici care trebuie ucişi".