MENIU

Barna, săgeți otrăvite către Orban: Situația e mai proastă decât era în perioada PSD

Barna, săgeți otrăvite către Orban: Situația e mai proastă decât era în perioada PSD

Liderul USR, Dan Barna, este nemulțumit de modul cum Guvernul Orban și-a asumat, miercuri, răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Barna consideră o piedică decizia Executivului de avea o viză de flotant de mai mult de 60 de zile pentru a putea vota pentru alegerile locale. Mai mult, parlamentarul a catalogat situația ca fiind "mai prosată decât era în perioada PSD".

"E un pas important care s-a întâmplat. Era în pactul nostru politic, semnat cu premierul Orban. Aveam această solicitare, cred că era una din primele trei, din punctul nostru de vedere, privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. E bine că s-a întâmplat, nu e bine, însă, că au apărut diverse limitări, considerăm noi. Acea prevedere cu 90 de zile, bun, s-a coborât la 60 zile în ceea ce privește momentul când trebuia să ai viză de flotant pentru a putea vota într-o localitate. Este surprinzător pentru că, practic, situația e mai proastă decât era în perioada PSD.  Adică acolo se putea vota indiferent când îți puteai lua viza de flotant, cu 7,8, 5, 10 zile, oricum nu se poate obține în noaptea dinainte. Faptul că se pune o piedică de 60 de zile, în condițiile în care oamenii devin interesați și activi politic, preocupați să vadă dacă au buletinul în regulă pentru a vota în luna dinaintea alegerilor. Nimeni nu o să fie cu trei luni înainte. Din punctul nostru de vedere, este o limitare artificială. Am depus un amendament pentru eliminarea acestei prevederi. A fost respins", a afirmat liderul USR Dan Barna.

Totodată, Dan Barna este nemulțumit și de faptul că a fost admis doar pentru independenți amendamentul depus de USR pentru asumarea alegerilor primarilor în două tururi, și anume: reducerea numărului de semnături necesare pentru primari și pentru candidații la Primărie. 

"Surprinzător din punctul meu de vedere este faptul că un amendament asupra căruia agreaserăm că există acord: acela de reducere a numărului de semnături necesare pentru primari și pentru candidații la Primărie. A fost admis doar cu jumătate de măsură, adică numai pentru independenți. Partea pentru candidații partidelor, marea majoritate a candidaților nu se regăsește în asumarea de astăzi. A fost o dezmăgire că un lucru agreat nu s-a regăsit", a completat Dan Barna.

Reacția liderului USR vine ca urmare a asumării răspunderii de către Guvern pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi.