MENIU

AVOCATUL POPORULUI. Fabian Gyula a primit aviz favorabil de la comisiile juridice din Parlament

Foto arhivă Inquam

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului. El este susţinut de UDMR şi PNL.

Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie. 

Cine este Fabian Gyula

Fabian Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, este propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului.

Fabian Gyula este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi predă în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii. El a fost şi procuror la Parchetul Curţii de Apel Cluj.

Încă de la jumătatea lunii mai, UDMR a avansat în negocierile cu partenerii de guvernare numele lui Fabian Gyula pentru postul de Avocat al Poporului.

Csoma Botond a explicat pentru Maszol.ro că UDMR îl susține pe Fắbián Gyula pentru funcția de Avocat al Poporului, motivând că Gyula este un "lider echilibrat", cu un "CV impecabil". Propunerea maghiarilor a avut o experiență de peste 20 de ani în procuratura, lucrând la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Târgu-Secuiesc, Turda, Cluj-Napoca și Tribunalul Cluj. Din 1999 acesta este și cadru didactic. Anul trecut, Gyula a fost numit procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, însă câteva luni mai târziu, în decembrie, ieșea la pensie, scrie Ziare.com

În materie de studii, Fabian Gyula este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și doctor în Drept Internațional, bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena.

Gyula este acuzat în presă locală că este „amic” al unor diverse organizații extremiste maghiare, după ce, în 2007, acesta a intrat în atenția Consiliului Superior al Magistraturii. Fostul procuror participase la conferință „Ungaria și Ardealul: două țări - o singură națiune în Uniunea Europeană”, pregătită de una dintre cele mai activă organizații neoiredentiste maghiare - "Tinerii Marhiari din Ardeal", potrivit ziarulfaclia.ro.

CSM s-a autosesizat în urmă articolelor din presă locală și centrală legate de participarea, în cursul zilei de 25 mai 2007, a procurorului, alături de cei mai radicali ideologi ai mișcării autonomiste la dezbaterea de la Cluj-Napoca organizată sub egida politicianului ungar Kinga Gal, membru al partidului FIDESZ, condus de Viktor Orban,scrie Ziare.com

CSM trimitea atunci o echipa de inspectori pentru a verifică respectarea de către Gyula a normelor deontologice specifice profesiei de magistrat. În expunerea să, Fabian Gyula, pe atunci procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a vorbit despre autonomie din perspectiva dreptului internațional, mai notează sursă citată.

Mai multe articole despre: