MENIU

Avocatul Poporului anunţă că va analiza cererea preşedintelui de a sesiza CCR pentru rectificare

Avocatul Poporului a transmis, joi, că va "analiza cu atenţie" solicitarea publică a preşedintelui Klaus Iohannis de formulare a unei excepţii de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind rectificarea bugetară, după publicarea acesteia în Monitorul Oficial. De asemenea, Avocatul Poporului spune că aşteaptă prezentarea de către reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale a argumentelor juridice pe baza cărora a fost formulată solicitarea publică a şefului statului.

Avocatul Poporului a dispus, încă de miercuri, identificarea şi studierea jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României (C.C.R.) referitoare la eventualele implicaţii constituţionale ale adoptării unor acte normative în absenţa avizului consultativ, în general, respectiv a avizului consultativ al CSAT, în special, conform unui comunicat de presă transmis joi, scrie news.ro. 

În acelaşi timp, este examinată atât jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.), cât şi cea a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia). Jurisprudenţa instituţiilor sus-amintite este analizată şi cu privire la posibila existenţă a unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Guvern. De asemenea, sunt examinate atât Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cât şi alte reglementări aplicabile în materie, mai arată sursa citată.

De asemenea, Avocatul Poporului a transmis că aşteaptă prezentarea de către reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale a argumentelor juridice pe baza cărora a fost formulată solicitarea publică a şefului statului. Guvernul a adoptat miercuri proiectul de rectificare bugetară, în absenţa unui aviz al CSAT.

Klaus Iohannis a transmis, ulterior, că, ignorând cu bună ştiinţă necesitatea avizului CSAT, Executivul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare şi a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica în ce măsură Ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplineşte exigenţele constituţionale.