MENIU

Augustin Zegrean: Nu am vrut să atacăm SRI. Prin OUG s-a spus lucrurilor pe nume

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat marţi că decizia Curţii Constituţionale pe tema interceptărilor nu este un atac la adresa SRI şi că prin OUG care a făcut Serviciul organ de cercetare penală specială în cazuri de siguranţă naţională ''s-a spus lucrurilor pe nume'', scrie Mediafax. 

''Noi nu am avut în vedere activitatea SRI-ului, când am admis această excepţie de neconstituţionalitate. Am avut în vedere textul de lege, pur şi simplu, textul din articolul 142, alin. 1 din Codul de Procedură Penală, care, în paranteză fie spus, a fost introdus în 2014, până în 2014 lucrul acesta nu exista în legislaţia românească (...) Noi am căutat în toată legislaţia să vedem care sunt alte instituţii specializate ale statului, care fac acţiune de urmărire penală, ori nu am găsit aşa ceva. Deci, textul a fost considerat nepredictibil, neclar şi de aceea a fost declarat neconstituţional. Nu am vrut să atacăm nici SRI, nici pe altcineva'', a declarat Augustin Zegrean, într-un interviu la TVR.

Preşedintele CCR s-a declarat de acord cu interpretarea dată de Daniel Morar modului în care decizia Curţii se va aplica dosarelor în curs şi a explicat că fiecare judecător va decide ''de la caz la caz''. Zegrean a subliniat că era nevoie de mai multă transparenţă, dar a ţinut să precizeze că decizia CCR nu limitează atribuţiile SRI.