MENIU

Mica Unire. Klaus Iohannis şi Victor Ponta, împreună la Iaşi

Pe 24 ianuarie, romanii sarbatoresc Ziua Unirii, respectiv 156 de ani de la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a participat, la Iaşi, la manifestarile prilejuite de Ziua Unirii.

Preşedintele Klaus Iohannis a postat, sâmbătă, un mesaj video pe Facebook, de Ziua Unirii Principatelor Române, în care arată că România este astăzi ţară UE cu drepturi depline, şi transmite să fim, cu încredere în prezent, oriunde ne-am afla, un popor al unităţii, în numele proiectului România.

În postarea de pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis arată că ”Ziua Unirii Principatelor Române, moment simbolic din istoria României, ne readuce aminte cât de importante sunt solidaritatea şi unitatea unui popor”.

În mesajul video, filmat la Palatul Cotroceni, şeful statului afirmă că ”în 1859, la Iaşi, o generaţie de oameni politici vizionari realiza un pas important către unirea tuturor provinciilor româneşti, iar istoria ţării se îndrepta către modernitate şi către valorile europene”.

”156 de ani mai târziu, România este ţară a Uniunii Europene, cu drepturi depline, iar românii călătoresc şi muncesc pretutindeni. Cu încredere în prezent să fim, oriunde ne-am afla, o naţiune a unirii şi un popor al unităţii, în numele singurului proiect care ne dă identitate şi se numeşte România”, transmite preşedintele Klaus Iohannis în mesajul său.

MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859- Unirea Principatelor Române: Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.

La mijlocul secolului al XIX-lea, soarta principatelor Moldovei și Țării Românești era în mâinile Rusiei și ale Imperiului Otoman, care se opuneau unirii lor.

Situația s-a schimbat în urma războiului Crimeii, dintre 1853 și 1856, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, formate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman.

Principatele române, din mâinile rușilor și turcilor, în ale marilor puteri europene

După război, în 1856, prin Tratatul de Pace de la Paris se iau decizii care privesc și principatele Moldovei și Țării Românești.

De exemplu, Moldovei i se atașează trei județe din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail și Bolgrad.

În contextul discuțiilor despre unirea celor două principate, în 1857 Marile Puteri acordă acestora dreptul organizării unui „referendum” (consultarea populației cu drept de vot) despre Unire.

În acest scop, se constituiau adunări Ad-hoc, în care se discutau alegerile pentru Divanurile Ad-hoc, care urmau să se pronunțe asupra organizării politice și sociale a țărilor române.

Falsificarea alegerilor, un obstacol pentru Unire.

În Țara Românească, majoritatea membrilor din Divanul Ad-hoc au spus „Da” pentru Unire, însă în Moldova, situația a fost mai controversată. Aici, caimacanul (locțiitor la conducerea Moldovei), Nicolae Vogoride, sprijinit de Imperiul Otoman, care îi promitea domnia dacă Unirea nu se va realiza, a falsificat listele electorale de reprezentare în divanul Ad-hoc.

Șansa a făcut însă ca Vogoride să se destăinuie, prin scrisori, fratelui său din Constantinopol, iar corespondența a fost furată și publicată în presa europeană, la Bruxelles.

Descoperirea a iscat scandaluri atât printre români, cât mai ales la nivel european. Marile Puteri au rupt relația cu Imperiul Otoman, au solicitat întâlniri cu împăratul Franței, Napoleon, și regina Marii Britanii, Victoria, iar falsele alegeri au fost, astfel, anulate. În toamna anului 1857, în urma noilor alegeri, toți s-au pronunțat pentru Unirea Pprincipatelor Moldovei și Țării Românești, scrie alba24.ro.

Cum sărbătoresc elevii din Iaşi Mica Unire

Sute de elevi din Iaşi, dar şi tineri veniţi din ţară, din Republica Moldova sau Ucraina, participă la numeroase activităţi dedicate istoriei şi Unirii Principatelor de la 24 ianuarie. Evenimentele din cadrul celei de-a treia ediţii a proiectului „Săptămâna Istoriei” au debutat pe 19 ianuarie, 170 de manifestări fiind înscrise, mare parte dintre ele fiind centrate pe tema împlinirii a 156 de ani de la Mica Unire.

Mai multe articole despre:
iohannis Mica Unire